Ugrás a tartalomra
Foglalkozások a csarnokban
Pannon RTV

Vajdasági napot tartottak Budapesten

2019-03-10
07:50
2019-03-10
16:33
Forrás
Pannon RTV
A Budai Vigadóban szervezett rendezvény a Hagyományok Háza Hálózat jóvoltából valósulhatott meg.

Térségünk és közösségünk színeivel, ízeivel, dallamaival és táncmozdulataival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Viaszos tojásfestés

A hagyományos viaszos tojásfestést, valamint a nemezelést is elsajátíthatták a látogatók, sőt népi játékokban is részt vehettek a legkisebbek. Lévai Zsófi, nemezelésoktató, Szabadka: „Ez egy összetett játszóház. Nemcsak kézműveskedünk, hanem közben beszélgetünk is. A Tiszáról is tárgyaltunk, meg az én szülőfalumról, Adáról, Péterrévéről. Főképp Tisza-menti gyermekdalokat énekelgettük, utána pedig a tavaszváró kézműves foglalkozás keretein belül hóvirágot készítettünk nemezből a gyerekekkel.”

Vajdaségi ízek Budapesten

Vajdaság gasztronómiai különlegességei is terítékre kerültek a rendezvényen. Láthatták, hogyan készül a kupuszinai mákos rétes, vagy a hertelendyalvi gőzgaluska. Varga Erzsébet, Hertelendyfalva: „A helyszínen csináltuk a gőzgaluskát. Itt gyúrtuk, keltettük, daraboltuk, sütöttük, és így kóstolták meg a vendégeink. Én már háziasszonynak érzem magam itt. Otthonról elkészítve hoztam lekváros hájas kiflit és tepertős pogácsát, de úgy, ahogy a mi öregasszonyaink csinálták valamikor.”

Táncoktatás

Az épület falait Németh Mátyás Életfa-díjas művész fotói, valamint vajdasági szőttes és alsóruházat díszítette. A tamburázás iránt érdeklődők vajdasági dallamokkal gazdagíthatták a már meglévő tudásanyagukat. Az óbecsei táncegyüttes pedig egy különleges farsangi szokást mutatott be. Cseszák Balázs, néptáncoktató, Óbecse: „Az óbecsei Kiscimbora Táncegyüttessel a bácskai Tisza-mente táncait fogjuk táncolni. Egy óbecsei farsangi szokást, farsangi vityillót hoztunk el, egy bőgőtemetést. Az óbecsei gyűjtés bemutatja, hogyan zajlott a farsang búcsúztatása.”

A budapesti Hagyományok Háza jó kapcsolatot tart fenn a vajdasági munkatársakkal, egyebek között ennek köszönhető az is, hogy megvalósult a rendezvény – mondta Vörös Zsuzsanna, az intézmény hálózatokért felelős munkatársa. „Decemberben kezdtünk el arról beszélni a munkatársakkal arrül, hogy szeretnénk tematikus napot tartani. Elmondtuk, hogy nagyjából milyen elképzeléseink vannak, hogy mindenféleképpen legyen gyerekprogram és gasztronómiai bemutató, de természetesen koncert és tánc is. Az elképzelés mentén alakítottuk ki a mai napnak a menetét.”

A nap egyik fénypontja a Vajdasági Nagyzenekar Örökség című produkciója volt, amelyben fellépett a Juhász zenekar, a Fokos zenekar, Csonka Ferenc és zenekara, a Véka zenekar, valamint a Pendergő zenekar is.

vajdasági nap
Budapest
Budai Vigadó
Hagyományok Háza Hálózat

Most

Népszerű

Halálos baleset Szabadkán

Súlyos közlekedési szerencsétlenség történt hajnali 2 órakor Szabadkán. Egy személyautó lesodródott az útról, majd egy parkoló teherautónak csapódott. A gépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette.