Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Választások Bosznia-Hercegovinában

2022.10.02
07:50
Forrás
MTI
Általános választásokat tartanak ma Bosznia-Hercegovinában, a mintegy 3,4 millió szavazópolgár összesen 518 mandátum sorsáról dönt. A voksokat 19 óráig adhatják le.

Ez a kilencedik általános választás az 1992-1995-ös boszniai háború lezárása és az ország megalakítása óta.

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

A boszniai állampolgárok megválasztják a kollektív államelnökség három tagját, a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét és két alelnökét, a boszniai szövetségi parlament alsóházának 42 képviselőjét, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének 83 képviselőjét, a bosnyák-horvát országrész, a Bosznia-hercegovinai Föderáció képviselőházának 98 tagját, valamint a föderáció tíz kantonjának képviselő-testületi tagjait.

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

A szavazólapokon összesen 7257 jelölt neve szerepel. Politikai elemzők szerint nem lehet jelentős átrendeződésre számítani a boszniai politikai palettán, a választók várhatóan a korábbiakhoz hasonlóan most is saját nemzetiségük pártjaira szavaznak majd. (MTI)

Bosznia-Hercegovina
választás
általános választások

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű