Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Van-e PCR-tesztje?

2020-12-21
17:08
2020-12-21
19:09
Forrás
Pannon RTV
Mától csakis negatív PCR-teszt felmutatásával léphetnek Szerbia területére a külföldi állampolgárok. A hazatérő szerbiaiaknak szintén negatív teszt kell, vagy 10 napos karantén vár rájuk. Kivételt jelentenek az ingázók és a határsávban élők.
Pannon RTV/Csipak Edvin

A Horgos-Röszke autópálya-határátkelőn hétfőn a kora délutáni órákban nem volt jelentősebb torlódás. Főként csak a tranzitútvonalat használók, illetve a két ország között ingázók léptek be Szerbia területére.

A Magyarországon dolgozó, ám Szerbiában élő Fátyol Imre és Szekulity Róbert mindketten azt mondták, hogy az úti okmányaik mellett, csak a munkáltatói igazolásra van szükségük ahhoz, hogy vissza tudjanak menni Magyarországról Szerbiába.

Fátyol Imre elmondta, könnyedén átlépte a határt:

„Simán, reggel hat órakor, egyedüli kocsi voltam.
- Munkáltatói igazolást kértek-e a határon?
- Arrafelé nem, majd most fogják.”

Szekulity Róbert: „A munkáltatói papírokkal, Dorozsmán dolgozom, és még át lehet járni, addig jó.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Éjféltől reggel 8-ig mintegy kétszáz szerbiai állampolgár lépett be az országba negatív PCR-teszt felmutatása nélkül - erről tájékoztatta a nyilvánosságot a szerb miniszterelnök. Ana Brnabić elmondta, ezeket a személyeket a karantén alatt folyamatosan ellenőrzik.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Ma reggel 205 szerbiai állampolgár lépett be Szerbia területére PCR-teszt nélkül, tehát ők most önizolációban vannak, és ellenőrizni fogják őket a következő 10 napban. Hacsak nem csináltatnak korábban PCR-tesztet, ami ha negatív, akkor természetesen szabadon mozoghatnak.”

A vajdaságiakra vonatkozó szabályokról Pásztor István posztolt Facebook oldalán. Ezt írta: a határátlépés szigorított szabályai alól mentesülnek az ingázók és a határ menti forgalomban résztvevő szerb úti okmányokkal rendelkező vajdasági polgárok. Ennek részleteit pénteken ismertette közösségi oldalán a VMSZ elnöke. Mint akkor fogalmazott: teszt- és karanténkötelezettség nélkül léphetik át a magyar-szerb határt az ingázók a tavaszi szabályozáshoz hasonló módon. Az átkeléshez az úti okmányokon túl mindössze egy munkáltatói igazolásra lesz szükségük, amely igazolja a rendszeres munkavégzés tényét az anyaországban. Emellett hatályban marad a határsávtól számított 30 km-es körzetkorlátozás és a 24 órás időkorlát teszt nélkül, karanténmentes mindenki számára.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Pásztor István arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy az alkalmazásban késedelem lépett fel, emiatt tisztázó beszélgetéseket kezdeményezett az illetékes belgrádi döntéshozókkal. Ők arra tettek ígéretet, hogy újra jelzik a határőrizeti szervek felé, hogy kezdődjön meg a döntések alkalmazása.

hatar
Horgos
határátkelő
PCR-teszt
autópálya

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 17:24

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 17:00

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.