Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A várólistákon szereplő páciensek negyede szeretné, ha másik intézményben műtenék meg

2023.06.05
13:22
Forrás
Szerbiai RTV
Szerbiában az egységesített lista szerint mintegy 15 ezren várnak térd- vagy csípőműtétre. Egyesek csak néhány éve, míg mások akár egy évtizede is.

A várólisták megszüntetése érdekében a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap átirányítási programot indított, aminek értelmében lehetőség nyílik nem csak a lakóhelyhez tartozó egészségügyi intézetben elvégeztetni a szükséges műtéteket, hanem olyan kórházakban is Szerbia teljes területén, ahol nincs, vagy rövidebb a várakozás. Minden két évnél hosszabb ideje térd- vagy csípő műtétre várakozót megkérdeztek, hogy élni kíván-e a lehetőséggel. 1300 megkérdezett döntött így, egyesek már át is estek a műtéten. Eddig 300 átirányítás történt meg, a többieket fokozatosan az év végéig utalják át az ország 31 egészségügyi központjának egyikébe. A szükséges protézist és a gyógyszereket is biztosítják.

műtét
várólista

Most

15:49, Frissítve: 16:01

Együtt a sikerért!

Együttműködési megállapodást írt alá több szerbiai szabad övezet és az ezekben működő vállalatok illetékesei. Ehhez csatlakoztak egyebek mellett szállodák, a szabadkai Építőmérnöki Kar és egyéb partnerek.
14:41, Frissítve: 16:07

Megérkezett a Petőfi-busz Vajdaságba

A Petőfi Irodalmi Múzeum „Átröpülök hosszában hazámon” című vándorkiállítása a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként három napon át Vajdaság hat településen állomásozik.

Népszerű