Ugrás a tartalomra
Pixabay/tomfield

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az alapkamat Magyarországon

2022.06.28
16:02
Forrás
Pannon RTV
185 bázisponttal emelte az alapkamatot a magyar jegybank Monetáris Tanácsa. Az alapkamat így most 7,75 százalékos.

A módosításra a forint gyenge árfolyama miatt volt szükség, a magyar fizetőeszköz ugyanis már a 404-es szintet is meghaladta az euróval szemben. A döntés hatására azonnal javult a forint árfolyama, 397-re erősödött. A Monetáris Tanács tavaly nyár óta emeli fokozatosan az alapkamatot, ekkora ugrás azonban korábban nem történt. A forint árfolyamát mindenek előtt az orosz-ukrán háború miatti bizonytalanság befolyásolja, de elemzők szerint belső tényezők is hatnak rá, például a Magyarország és az EU közötti kérdések. Az alapkamat emelésének következtében a bankok drágábban jutnak majd hozzá a pénzhez, így emelik hitelkamataikat, vagyis a kölcsönt törlesztők havonta nagyobb összeget kénytelenek fizetni.

Magyarország
alapkamat

Most

07:25, Frissítve: 08:35

Johnny Depp Modiglianiról forgat filmet

Johnny Depp 25 év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.