Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pixabay/ritual

Veszélyes észak-amerikai inváziós fűfaj terjed Magyarországon

2019-10-15
13:10
2019-10-15
13:20
Forrás
index.hu
A "homokterületek új pestise" néven nevezik az Észak-Amerikában őshonos homoki prérifüvet, ami eddig szinte teljesen ismeretlen volt Magyarországon, de most inváziós fajként fenyegeti az élővilágot.

Az özönfűnek is nevezett agresszív növény kiszorítja a hazai fajokat és a legelő állatok sem fogyasztják. A fajnak igen apró, alig egy milliméteres, könnyen terjedő magjai vannak. Kifejezetten a száraz és meleg termőhelyekhez alkalmazkodott, további terjedését a szárazodás és a hőmérséklet-emelkedés is segíti. A homoki prérifüvet 2017 óta számos helyen felfedezték, parlagokon és elsődleges homoki gyepekben.

veszély
Magyarország
inváziós

Most

18:32, Frissítve: 19:07

7500 felett az új fertőzöttek száma Szerbiában

Több mint 7 és félezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Szerbiában, és 41-en hunytak el. Nem zárnak be az óvodák, és marad a rendes tanítás az alsósok esetében - ez a szerbiai válságstáb döntése.
17:47, Frissítve: 20:31

Meghalt Diego Maradona

A labdarúgó két héttel az után halt meg, hogy agyvérzését követően hazaengedték a kórházból.
17:37, Frissítve: 18:12

Bővül a szerbiai autópálya-hálózat

Kölcsönszerződést írt alá Siniša Mali szerb pénzügyminiszter a Niš és Merdare közötti autópálya kiépítésére az EBRD nyugat-balkáni regionális igazgatójával, Hargitai Zsuzsannával.

Népszerű

Segítsünk a Surányi családnak

Tűzifa, építőanyag, meleg ruha, étel - mindez hiányzik a nehéz sorsú szabadkai Surányi család otthonából. A hattagú családnak nagy szüksége lenne segítségre.

A szerb-magyar határátlépés szabályai

A 2020. november 4. után lejáró okmányok a veszélyhelyzet miatt Magyarország területén további 60 napig használhatók maradnak, de azokat külföldön nem fogadják el - mondta a Közügyekben Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.