Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Veszélyhelyzetet hirdet a magyar kormány

2020.03.11
14:51
2020.03.11
19:22
Forrás
Pannon RTV
Magyarországon a veszélyhelyzet, és az ezzel kapcsolatos intézkedések legkésőbb ma éjféltől lépnek hatályba, és visszavonásig lesznek érvényesek.
MTI/Balogh Zoltán

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Veszélyhelyzetet hirdet a magyar kormány az egész ország területére a koronavírus miatt – jelentette be szerdán sajtótájékoztatón Gulyás Gergely. A magyar miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a legfontosabb intézkedéseket. Egyebek mellett beutazási tilalmat vezetnek be Magyarország területére az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre. Az egyetemeken intézménylátogatási tilalom lép életbe. A 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket is betiltják. Magyarországon egyébként eddig 13 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

MTI/Balogh Zoltán

A kormány célja, hogy mindent megtegyen a megelőzés érdekében - mondta a szerdai budapesti sajtótájékoztatón Gulyás Gergely. A magyar miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, európai uniós színtéren is folynak egyeztetések a koronavírus terjedésének ügyében. Egyebek mellett beutazási tilalmat vezetnek be Magyarország területére az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre. Ők nem léphetnek be Magyarország területére, kivéve, ha magyar állampolgárok. Azonban rájuk 14 napos otthoni karantén vár. Ezen kívül az egyetemek is bezárnak.

Gulyás Gergely, a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter:
Intézménylátogatási tilalmat rendelünk el az egyetemeken. Ez azt jelenti, hogy mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában történhet. Sok külföldi hallgató van az egyetemeken, ezért azt látjuk, hogy a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi. Tehát látjuk, hogy a külföldiek körében a megbetegedés veszélye, és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb.

MTI/Balogh Zoltán

A többi oktatási intézményt még nem zárják be. A 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket is betiltják. A szórakozóhelyeket ideértik, a gyárakat, üzemeket nem. Éjféltől nem lesz 100 fő fölötti mozi vagy színházi előadás sem. A bevásárlóközpontokra mindez nem vonatkozik. A misék, egyházi események kapcsán a kérdés még nem eldöntött. Az országgyűlésre a tiltás nem vonatkozik. Leállítják a Határtalanul! programot, a nyelvtanulási kurzusokat, diáktáborokat, diákcseréket, mindent, ami külföldi kapcsolattal járhat. Minden intézkedés visszavonásig van érvényben - szögezte le Gulyás Gergely.


 

vészhelyzet

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Ötödször ismételték meg a szavazást

617-en adták le voksukat Veliki Trnovac település hatos számú szavazóhelyén a csütörtök esti előzetes eredmények szerint. Itt ötödször ismételték meg a szavazást.
18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.