Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Vihar előtti csend a határátkelőkön

2019-04-21
08:25
2019-04-21
19:07
Forrás
Pannon RTV
Ma még nem kellett többórás várakozásra számítania annak, aki nagyobb útnak indult. Hétfő hajnaltól viszont a szerb kilépő oldalon valószínű intenzív forgalom.

Valamennyi szerb-magyar határátkelőn zavartalan volt az áthaladás, a várakozás sehol sem haladta meg a fél órát. Csend uralkodott vasárnap reggel a Kelebia-Tompa határátkelőhelyen. Csupán néhány magyar rendszámtáblás autó várakozott a Szerbiába belépő oldalon. Ők azok, akik egy kis húsvéti kirándulásra érkeztek a szabadkai Ócskapiacra vagy a Palicsi Állatkertbe.

 

Kéki Zsolt és családja Jászberényből érkezett, hogy húsvét napját Szabadkán töltse: „Az anyósomat szeretnénk áthozni egy kicsit, ő is kirándul. Az egész várost szeretnénk megnézni. Megnézzük a piacot, a városban eszünk valami édességet, szétnézünk. Most öt percet vártunk, most nagyon gyors a határátkelés.”

Kelebiánál a szerb kilépő oldalra csak időnként szállingózott egy-egy autó vasárnap délelőtt. Dušan Laban szerint a Gergely-naptár szerinti húsvét elmúltával hétfőn már egész nap torlódásra kell számítani Magyarország irányába. A Szabadkai Határrendőrség segédparancsnoka azt mondta: a következő hétvégén mindkét irányban intenzív határforgalom várható. Kiemelte:

„Ami az előttünk álló hetet illeti, arra számítunk, hogy csütörtöktől, péntektől a belépőforgalom lesz nagy Szerbiába, a Julianus-naptár szerinti húsvéti ünnepek miatt. Tehát ez a belépőforgalomra vonatkozik a jövő hétvégén. Ezt követően várható, hogy torlódás lesz május elsején és másodikán mindkét irányban, kifelé és befelé is.”

A Horgos-Röszke autópálya-határátkelőn sem volt meg a szokásos vasárnapi csúcsforgalom, de időnként feltorlódtak a járművek Magyarország irányába. Tulman Krisztián Szegedről indult el családjával Újvidékre: „Három sáv volt nyitva, 20 percet kellett várni.”

Dragan Subotički, a Horgosi Határrendőrség segédparancsnoka leszögezte, felkészültek a Szerbiából kilépő oldalon hétfőn esedékes torlódásra: „Ugyancsak nagyobb intenzitású lehet a forgalom a következő hétvégén is, pontosabban csütörtöktől, az ortodox húsvét közeledtével.”

Hétfő hajnaltól és a hétfői nap folyamán torlódás várható a Horgos-Röszke autópálya határátkelőhely Szerbiából való kilépő oldalán, ezért az illetékesek a kisebb, időszakosan működő határátkelők igénybevételét javasolják.

 

határ
szerb-magyar
húsvét
torlódás

Most

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.