Ugrás a tartalomra
Wikimedia

Világszerte megemlékeznek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójáról

2018.03.14
12:07
2020.03.14
19:12
Forrás
közlemény
„A megemlékezéseknek hatalmas közösségmegtartó ereje van" – Világszerte megünnepli a helyi magyarság március 15-ét - áll a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közleményében.

Magyarországon kívül sehol sem szabadnap, mégis, minden magyar közösségnek fontos ünnepe március 15. A megemlékezések nagy szerepet játszanak mind a régóta egy helyben élő, mind a valamely országba elszármazott magyarság identitásának megőrzésében. A rendezvények megszervezésében és lebonyolításában a helyi szervezeteken, iskolákon és egyházakon kívül a Petőfi Sándor Program 64 és a Kőrösi Csoma Sándor Program 112 ösztöndíjasa is aktívan részt vesz.

A programokat szerte a világban a március 15-öt megelőző hétvégén tartották, sok helyen azonban az ünnepet követő hétvégére időzítik.

A megemlékezések hagyományos elemei – az istentisztelet, koszorúzás, a gyermekeknek szervezett kézműves foglalkozások és a néptáncot, népzenét is integráló ünnepi műsorok – hasonlóak a szomszédos és a távolabbi országokban. Erdélyben éppen úgy kokárdát varrnak, mint Kárpátalján, Oslóban és Los Angelesben. Düsseldorfban csákót és pántlikát, Rimaszombaton (Szlovákia) koszorúzáshoz kihelyezhető zászlókat, Brüsszelben főkötőt és kardot készítenek.

Erdélyben március 15. alkalmából felkeresik az 1848/49-es szabadságharc legfontosabb emlékhelyeit a többi között Megyesen, Vízaknán, Segesváron vagy Temesváron. Más országokban a családi és a kulturális programok kapnak nagyobb hangsúlyt:  Prágában és Frankfurtban filmvetítést, Berlinben Tolcsvay László Magyar Miséjét, Oslóban Miklósa Erika és Dobi-Kiss Veronika operaénekesek ünnepi koncertjét élvezhetik az érdeklődők. Nagybányán tortaverseny, Lyonban magyaros ünnepi ebéd, Windsorban töltött káposzta, San Diegóban batyusvacsora színesíti a programot.

Idén először a különböző országokban élő magyar gyerekek közös videót készítenek, amit a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai koordináltak. A Kallos Bea által indítványozott projektben a magyar gyerekek a Nemzeti dal egyes, nekik kiosztott sorait mondják el, így áll össze végül a vers, 18 helyszín közreműködésével, Írországtól Amerikáig.

Március 15-nek erős összetartó és közösségépítő ereje van mind a különböző településeken és a különböző országokban élő magyarok, mind a magyarok és a más nyelvű lakosság, mind a magyarlakta külföldi és a magyarországi települések iskolái és kultúrát közvetítő szervezetei között. Így látogatnak az erdélyi Halmágyból a fogarasi központi rendezvényre, a kárpátaljai Gyertyánliget pedig műsorral vesz részt a kőrösmezei megemlékezésen. Amerikában Clevelandben a helyi és a Cleveland környéki közösségek éppen úgy együtt ünnepelnek, mint ahogy a Dél-Bánságban közös műsort ad Hertelendyfalva és Pancsova művelődési egyesülete, az erdélyi Zsobokon pedig a helyi és gödöllői diákok, akik a 'Határtalanul' program keretén belül keresnek fel több települést is. Vendégiskolák érkeznek az erdélyi Segesvárra, Szászrégenbe, valamint a rimaszombati eseményekre. A skóciai Perthben citera és skót duda szól egymás mellett, Szarajevóban pedig a Banja Lukaval közös ünnepi műsorban magyar és a helyi nyelven is felolvasnak majd.

A március 15-i programok megszervezésben mindenhol tevékeny részt vállalnak a történelmi egyházak, valamint a helyi és országos magyar szervezetek. Sok helyen az egyházak éves váltásban gondoskodnak az ünnepi rendezvények megszervezéséről, mint például San Franciscóban, vagy Erdély több településén. Lupényben mintegy időkapszulaként létrehoztak egy vándorládát és egy emlékkönyvet, amely minden évben más felekezetnél van, és amelyet minden év március 15-én továbbajándékoznak a soron következő felekezet számára.

A Kőrösi Program és a Petőfi Program ösztöndíjasai több helyen maguk is fellépnek, így például Berlinben a Magyar Mise előadásán a kórusban közreműködött az ösztöndíjasok által létrehozott Berlini Magyar Közösségi kórus is. A svájci Genfben 25 éve a Genfi Magyar Egyesület szervezi az ökumenikus istentisztelettel egybekötött megemlékezést, a kanadai Wellandban pedig több mint 50 éve hasonló műsorral ünneplik március 15-ét.

A magyar közösségek mindenhol nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyermekekkel és fiatalokkal is megismertessék a magyar történelem ezen fontos szakaszát. A magyar tanítási nyelvű iskolákban mindenhol felidézik az eseményeket, ahol pedig nem működik ilyen, mint például a kárpátaljai Nagybocskón, a fiatalok a Vasárnapi Iskolai tanárainak segítségével készülnek az ünnepre. A fiatalok részt vesznek az ünnepi műsorokban, akkor is, ha úgy, mint például Kanadában, az ott született második, sőt harmadik generációhoz tartoznak.

„Ezeknek a megemlékezéseknek, úgy gondolom, hogy sokkal nagyobb jelentősége van a szórványban, mint a tömb magyarságban. Annak, hogy különféle, a magyarságot érintő alkalmakra megemlékezünk, hatalmas közösségmegtartó ereje van" – írja a Petőfi Sándor Program kőhalmi ösztöndíjasa.

megemlékezés
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.