Ugrás a tartalomra
MTI/Kovács Tamás

Víruskutató: Biztonságosak az engedélyezett vakcinák

2021-01-13
09:34
2021-01-13
09:46
Forrás
MTI, M1, hirado.hu
Biztonságosak azok a koronavírus ellenni vakcinák, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett - hangsúlyozta Rusvai Miklós víruskutató. Kiemelte, a szájmaszk viselésére mindaddig szükség lesz, amíg ki nem alakul a nyájimmunitás.

A Pfizer és a Moderna vakcinákról elmondta, hatóanyaguk lényegében ugyanaz, egyéb összetevőikben, a konzerváló, stabilizáló szerekben különböznek. Ez az oka, hogy a Pfizer érzékenyebb, a Moderna viszont valamivel ellenállóbb, utóbbi csak mínusz 20 Celsius-fokos hűtést igényel. Másik különbség, hogy a Pfizer oltását három, a Modernáét négy hét után kell megismételni. Ugyanakkor mindkettő a második oltás után körülbelül egy héttel ad védelmet – tette hozzá.

Rusvai Miklós kiemelte, az oltóanyagok minden esetben a betegség kialakulása és súlyos lefolyása ellen védenek. A fertőzéstől nem véd minden esetben százszázalékosan. A fertőzés bejuthat a légutakba, de a beoltott embereknél a nem beoltottakhoz képest töredéke a vírustermelés, így a fertőzés továbbadásának lehetősége is alacsonyabb - magyarázta a víruskutató. Szerinte fontos, hogy meglegyen a 60-70 százalékos átoltottság, emellett nyáron a száraz meleg idő is csökkenheti a vírus a terjedést.

Ezzel együtt Rusvai Miklós felhívta a figyelmet, hogy a maszk viselésére addig szükség lesz, „amíg a nyájimmunitást el nem érjük”. Reményei szerint ősszel már nem lesz rá szükség. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a maszk védelmet jelent a légzőszervi betegségek, az influenza ellen is, így ősszel, télen is ajánlott lehet a viselése.

koronavírus
maszk
védőoltás
vakcina
járvány

Most

15:58, Frissítve: 16:04

Vasárnap nem oltanak

Az oltásra továbbra is online formában az eUprava portálon, továbbá telefonon reggel 8 és este 8 óra között a 0800 222 334-es számon lehet jelentkezni.

Népszerű

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka.