Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zárónapjához érkezett a 79. OMÉK

2019-09-29
11:07
2019-09-29
16:47
Forrás
Pannon RTV
Ma zárul Budapesten az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, amelyet kétévente szerveznek meg.

A rendezvény az ágazati újdonságokat, a fejlődési útmutatókat ismerteti a közönséggel. A négy nap alatt mintegy 60 ezer látogatója volt a kiállításnak. A sok szakmai konferencia mellett gyerekprogramokat, állatbemutatókat is tartatottak, de helyet adtak a határon túli gazdaszervezeteknek, a külhoni magyarok által készített háztáji termékek ismertetésének is.

A gépek és berendezések mellett rengeteg családi vállalkozás, és egyedi termékkészítő finomságát lehetett megkóstolni a vásáron. A vajdasági gazdák is bemutatták termékeiket. Török Attila a mézkülönlegességeit kínálta: „Számítunk arra, hogy felvesszük a kapcsolatot kisebb üzletekkel, és tudnánk terjeszteni a termékeinket Magyarország területén is.”

A Kistermelők vásárára a Kárpát-medence minden régiójából érkeztek gazdaszervezetek. Partiumból, illetve Szatmár megyéből lekvárokat és pálinkákat is hoztak.

Simon Dalma, falugazdász, Románia: „Elindítottuk a szatmári termék védjegynek a bejegyeztetését, ezért első körben népszerűsítünk, majd amikor megszereztük a védjegyet, azután gondolunk a kapcsolatra és az üzletkötési lehetőségekre.”

A vajdasági termelők és vállalkozások a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének szervezésében jutottak ki a kiállításra.

Nagy Miklós, elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége: „Mi itt értékesíteni nehezen tudnánk, de azt akarjuk, hogy a budapesti, a magyarországi vásárlók is megismerjék ezeket a termékeket, és tudják azt, ha nálunk járnak, mit kell, hogy keressenek.”

A Kárpát-medence kincsei elnevezésű vásáron 180 külhoni magyar gazda a termékeken keresztül mutatta be a saját tájegységére jellemző hagyományos és kézműves ízvilágot.

Belánszky-Demkó Zsolt, nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „Egyre többen keresik az egészséges élelmiszereket, azt látjuk, hogy itt mindenképpen. Azt hogy Magyarország területére be tudnak-e törni ezekkel a termékekkel, megint egy más kérdés, nem vagyok benne biztos. De pont azért vannak itt, mert akik megtapasztalják és megkóstolják a termékeket, azt látjuk, hogy kívánják.”

A budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár elnevezésű eseményen mezőgépeket, feldolgozó gépsorokat is megtekinthettek a látogatók. Az ízek utcájában pedig finom falatokat vásárolhattak.

Budapest
OMÉK

Most

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.