Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A zentai csatára emlékeztek Ásotthalmon

2018-09-09
20:35
2018-09-10
17:05
Forrás
Pannon RTV
A Délvidéki Emlékparkban átadták a nándorfehérvári vár tökéletes kicsinyített másolatát, a tartalommal megtöltött Emlékek Falát és egy történelemismereti játszótér első szakaszát is.

A magyar-szerb határátkelőhely szomszédságában álmodta meg Ásotthalom polgármestere a Délvidéki Emlékparkot. Célja, hogy helyet adjon egy rendezvényközpontnak, és hogy bemutassa Délvidék 1945 előtti történelmét. Az eseményen Zenta önkormányzatát Varga Viktor tanácstag képviselve, aki a zentai csata jelentőségéről szólt: „Zentán is megkezdődtek az ünnepségek, most itt, Ásotthalmon is. Ennek a térségnek ez a csata nagyon jelentős. Tudhatjuk, hogy a keresztény hadak akkor először egyesültek és részt vettek a csatában, ahol a törökökre egy kemény vereséget mértek.”

A Délvidéki Emlékparkban az Emlékek Falán számos fénykép és emléktárgy kapott helyet, ami megismerteti az érdeklődőket a térség életével az 1945-ös évekig. Dobrocsi Lénárd, kabinetvezető, Ásotthalmi Önkormányzat: „Ide kötődő emberekről, családokról vannak kiállítva fényképek, tárgyak. Ez majd tovább fog bővülni, most három stáció az, amire volt pénzünk, amennyiben támogatásokat és plusz forrásokat szerez majd az önkormányzat, akkor ez az egész parkot körbe fogja venni.”

Fackelmman István alpolgármester nagyszüleinek képe is helyet kapott az Emlékek Falán. „Családom szegedi, tehát délvidéki, mert Szegedtől Baja vonalban, ami lejjebb van az Délvidék. Mi szegediek vagyunk eredendően, utána kerültünk Ásotthalomra, és nagyapám képe, meg nagyanyám képe van kinn, aki 1898-ban született, így tehát a két világháborút végigharcolva nevelték fel négy gyermeküket.”

A Délvidéki Emlékparkban leplezték le a nándorfehérvári vár egyetlen korhű makettjét, amely tökéletes mása az eredetinek. Átadtak egy történelemismereti játszótér egy részét, valamint azt a fehér téglákból készült emlékfalat, amely Toroczkai László polgármester szerint Délvidék történelmét lesz hivatott bemutatni.
„Ezúton is kérem a délvidéki nézőket, hogy küldjenek fényképeket, keressék meg az Ásotthalmi Önkormányzatot. Szeretnénk bemutatni család történeteket, tehát azokat a hétköznapokat, amelyek a Délvidéket jellemezték 1945 előtt. És hogy miért 1945? Azért, mert a II. világháború népmozgásokat, változásokat hozott a Délvidék életében.”

A csaknem két hektáros területen elterülő emlékpark a tervek szerint további tartalmakkal bővül majd, és méltóképpen mutatja majd be a délvidéki emberek életét.

ásotthalom
Toroczkai László
Délvidéki Emlékpark

Most

11:54, Frissítve: 12:00

Stabilizálták a Notre-Dame szerkezetét

Az építészek és az építőmunkások stabilizálták a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, a tűzoltók pedig péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről.
10:43, Frissítve: 11:27

Eltűnnek a vizes élőhelyek

Továbbra is nagy gondot okoz a szárazság, nemcsak a mezőgazdaságban, hanem a vizes élőhelyek, az állóvizek megmaradását is veszélyezteti.
21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.