Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A zentai csatára emlékeztek Ásotthalmon

2018-09-09
20:35
2018-09-10
17:05
Forrás
Pannon RTV
A Délvidéki Emlékparkban átadták a nándorfehérvári vár tökéletes kicsinyített másolatát, a tartalommal megtöltött Emlékek Falát és egy történelemismereti játszótér első szakaszát is.

A magyar-szerb határátkelőhely szomszédságában álmodta meg Ásotthalom polgármestere a Délvidéki Emlékparkot. Célja, hogy helyet adjon egy rendezvényközpontnak, és hogy bemutassa Délvidék 1945 előtti történelmét. Az eseményen Zenta önkormányzatát Varga Viktor tanácstag képviselve, aki a zentai csata jelentőségéről szólt: „Zentán is megkezdődtek az ünnepségek, most itt, Ásotthalmon is. Ennek a térségnek ez a csata nagyon jelentős. Tudhatjuk, hogy a keresztény hadak akkor először egyesültek és részt vettek a csatában, ahol a törökökre egy kemény vereséget mértek.”

A Délvidéki Emlékparkban az Emlékek Falán számos fénykép és emléktárgy kapott helyet, ami megismerteti az érdeklődőket a térség életével az 1945-ös évekig. Dobrocsi Lénárd, kabinetvezető, Ásotthalmi Önkormányzat: „Ide kötődő emberekről, családokról vannak kiállítva fényképek, tárgyak. Ez majd tovább fog bővülni, most három stáció az, amire volt pénzünk, amennyiben támogatásokat és plusz forrásokat szerez majd az önkormányzat, akkor ez az egész parkot körbe fogja venni.”

Fackelmman István alpolgármester nagyszüleinek képe is helyet kapott az Emlékek Falán. „Családom szegedi, tehát délvidéki, mert Szegedtől Baja vonalban, ami lejjebb van az Délvidék. Mi szegediek vagyunk eredendően, utána kerültünk Ásotthalomra, és nagyapám képe, meg nagyanyám képe van kinn, aki 1898-ban született, így tehát a két világháborút végigharcolva nevelték fel négy gyermeküket.”

A Délvidéki Emlékparkban leplezték le a nándorfehérvári vár egyetlen korhű makettjét, amely tökéletes mása az eredetinek. Átadtak egy történelemismereti játszótér egy részét, valamint azt a fehér téglákból készült emlékfalat, amely Toroczkai László polgármester szerint Délvidék történelmét lesz hivatott bemutatni.
„Ezúton is kérem a délvidéki nézőket, hogy küldjenek fényképeket, keressék meg az Ásotthalmi Önkormányzatot. Szeretnénk bemutatni család történeteket, tehát azokat a hétköznapokat, amelyek a Délvidéket jellemezték 1945 előtt. És hogy miért 1945? Azért, mert a II. világháború népmozgásokat, változásokat hozott a Délvidék életében.”

A csaknem két hektáros területen elterülő emlékpark a tervek szerint további tartalmakkal bővül majd, és méltóképpen mutatja majd be a délvidéki emberek életét.

ásotthalom
Toroczkai László
Délvidéki Emlékpark

Most

09:14, Frissítve: 09:48

A cél a 2020-as tokiói olimpia

Nemes Máté és Nemes Viktor kiváló birkózók voltak a zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című rendezvénysorozatának vendégei. Meséltek sikerekről, élményekről és a jövőbeli tervekről.
07:46

Traktorbaleset Felsőhegyen

Halálos kimenetelű traktorbaleset történt szerdán Felsőhegyen a Kossuth Lajos utcában. A Magyar Szó értesülései szerint V. J. a kertben dolgozott, amikor faszedés közben szerencsétlenül járt.
07:41, Frissítve: 10:05

Kisebbségi média, mint kulturális örökség

Európa 5 országából érkeztek idén vendégek a kisebbségi és helyi média második európai konferenciájára. A tanácskozás a Heror Media Pont és a Magyar Szó Lapkiadó közös szervezésében valósul meg.
07:34, Frissítve: 08:19

Beszélgetés Ágh Istvánnal

Ágh István magyar költő, író volt a magyarkanizsai könyvtárban megtartott irodalmi est vendége. A megközelítőleg 40 kötetet kiadó íróval Pécsi Györgyi irodalomtörténész és Bicskei Zoltán beszélgetett.

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.