Ugrás a tartalomra

Átadták a Vajdasági Birkózóakadémiát

2021.07.23
06:55
2021.07.23
12:20
Forrás
Pannon RTV
A magyarkanizsai sportlétesítmény a magyar kormány 2,9 millió eurós támogatásából valósulhatott meg. Az építőipari munkálatok befejeződtek, és be is bútorozták az épületet. A tervek szerint augusztus 10-éig minden véglegesen elkészül.

A Vajdasági Birkózóakadémia alapkőletétele az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emléknapján volt, 2019. október 23-án Magyarkanizsán, az épület ünnepélyes átadása pedig a Nándorfehérvári Diadal Emléknapján került megrendezésre, annak a csatának az 565. évfordulóján, amely 1456. július 22-én zajlott és melyben a magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. Az építkezés kivitelezésére Magyarország Kormányának támogatásával került sor. Az alapítvány társalapítói: Magyarkanizsa önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és a budapesti székhelyű Kozma István Magyar Birkózó Akadémia.

A megnyitón mások mellett jelen volt Davor Štefanek, szerb olimpiai és világbajnok birkózó, valamint Nemes Viktor világbajnok szerb birkózó. A műsorban rövid bemutató gyakorlatot tartottak a magyarkanizsai Birkózó Akadémia leendő tagjai.

A Magyar Birkózó Szövetség a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel karöltve 2017-ben elindította az Egy szőnyegen - egy nyelven, együtt a magyar birkózásért! programot, amely a magyar birkózók határokon átívelő összefogását tűzte ki célul. A program keretében, két évvel ezelőtt letették a Vajdasági Birkózóakadémia alapkövét Magyarkanizsán - emelte ki beszédében Németh Szilárd. A Magyar Birkózó Szövetség elnöke hozzátette: a több évvel ezelőtt elindult álom sok ember közös munkájának köszönhetően mára kézzelfogható valósággá vált.

Németh Szilárd, elnök, Magyar Birkózó Szövetség: „A ma átadott Birkózóakadémia is egy fontos lépés az együttműködés útján és igazi mérföldkő a vajdasági sportéletben. Vajdaság eddig is nagyszerű birkózókat nevelt fel, gondoljunk csak a nagy elődökre, Horváth Istvánra, Törtei Józsefre, vagy az ifjabb sportolók közül Nemes Viktorra és Mátéra. Ma itt, Vajdaságban 8-10 birkózó egyesületben edzenek magyar ajkú fiatalok, számuk 300-ra tehető, 7 egyesületben magyar nemzetiségű edzők is dolgoznak.”

Németh Szilárd Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelét is felolvasta, aki azt üzente: Hajrá birkózó fiatalok, hajrá magyarok! A közös cél, hogy a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány megteremtse a feltételeket Magyarkanizsán a régió birkózóinak összefogására, a tehetségek felfedezésére, a sportolók segítésére és fejlesztésére - hangzott el az eseményen.

Željko Trajković, elnök, Szerb Birkózó Szövetség: „Egy ilyen nagy projektumért nagy köszönettel tartozunk mindenkinek, aki részt vett a megvalósításában. Biztos vagyok benne, hogy csakis közösen tudjuk, a helyes utat járva megadni a legjobb feltételeket a jövő nemzedékeinek fejlődéséért.”

A sportos életmód fontos a közösség tagjai számára, mert javítja az életminőséget, fejleszti a problémamegoldó képességeket, de hozzájárul a közösségi és családi kapcsolatok erősítéséhez, a közösség erejéhez és állóképességéhez is - hangzott el a megnyitón.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Attól különleges a mai nap, hogy erőt merítettünk, ötletet csiholtunk, partnerkapcsolatot építettünk, támogatókat találtunk, fölhalmoztuk azt az akaratot, szándékot és tudást, ami az elképzelést valósággá tette, és ennek eredményeképpen vagyunk ma itt.”

Az ünnepi esemény végén a tiszteletbeli vendégek átvágták a magyar és a szerb nemzeti lobogó színeiben pompázó szalagokat, és ezzel hivatalosan is megnyílt a Vajdasági Birkózóakadémia. A konfettiágyú eldördülését követően a vendégek körbejárták az épületet.

Vajdasági Birkózóakadémia
átadó
Magyarkanizsa

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.