Ugrás a tartalomra

Az olasz-török meccsel rajtol holnap a foci Eb

2021.06.10
07:35
2021.06.10
09:57
Forrás
MTI
Az olasz és a török válogatott mérkőzésével péntek este 9-kor megkezdődik a 16. labdarúgó Európa-bajnokság. Az egész földrészt átívelő tornán Budapest is társházigazda: a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont.

A magyarok negyedszer vesznek részt az Eb-n, és először jutottak ki két egymást követő tornára. Társrendezőként két csoportmérkőzést vívhatnak hazai közönség előtt: jövő kedden a címvédő portugálokat, négy nappal később a világbajnok franciákat fogadják a Puskás Arénában, az utolsó, június 23-i fordulóban pedig a németek vendégei lesznek Münchenben.

A világjárvány nemcsak a helyszínekre és a nézők számára volt hatással, ugyanis felkészülve az esetleges fertőzésekre az UEFA 23-ról 26-ra növelte a keretek létszámát, a sűrű versenynaptár okozta nagyobb terhelést pedig azzal ellensúlyozza, hogy három helyett öt csere engedélyezett a szakvezetőknek. A torna másik nagy újítása a videobíró alkalmazása lesz.

A nézőcsúcs a korlátozások miatt biztosan nem dől meg, de a rekordok átírásáról a portugálok világklasszisa, Cristiano Ronaldo gondoskodhat. A Juventus sztárja mérkőzésszámban jelenleg is egyedüli csúcstartó, míg az örök góllövőlistát Platinivel holtversenyben vezeti. Ötödik részvételével szintén rekorderré válik.

Az Eb legnagyobb favoritja a világbajnok és a magyarokkal azonos csoportban szereplő francia válogatott, amelyben jószerivel minden poszton világklasszis labdarúgó szerepel majd. A belgák és az angolok is reménykednek, és a címvédő portugálokat, valamint a spanyolokat és a németeket sem szabad leírni.

A hat kvartettből az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik jut a legjobb 16 közé, onnantól pedig egyenes kieséses rendszerben zajlik a torna egészen a július 11-i, londoni fináléig. A legnagyobb kérdés persze az, hogy a londoni döntő után ki emelheti magasba a kupát, amelyet eddig tíz csapat hódított el, legtöbbször, szám szerint háromszor a német és a spanyol.

A William Hill brit fogadóirodánál a magyarokkal azonos csoportban szereplő világbajnok francia válogatottat tartják a pénteken kezdődő, részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság legnagyobb esélyesének, végső sikere 5,5-szörös pénzt hozna a szerencsés fogadóknak. A William Hillnél további hat csapat tartozik az esélyesek közé: a 2018-ban világbajnoki elődöntős angolok diadala a tét hatszorosát eredményezné a vállalkozó kedvű szerencsejátékosoknak, míg a vb-bronzérmes belgáké a hétszeresét, a spanyoloké, továbbá a magyarokkal szintén egy csoportban lévő németeké és címvédő portugáloké a kilencszeresét, a 2018 szeptembere óta veretlen olaszoké pedig a tízszeresét. A magyar válogatott aranyérmére 401-szeres pénzt fizetnének, ennél többet (501) csak a finnek és a macedónok diadala érne. A döntős szereplésre 226-os, az elődöntősre 81-es, a negyeddöntősre 26-os, míg a nyolcaddöntősre 6,50-es oddsot adott a fogadóiroda.

A William Hill az angol Harry Kane-t (7,00), a belga Romelu Lukakut (8,00), a francia Kylian Mbappét (10,00) tartja a gólkirályi cím esélyesének. A listán szereplő 90 játékos között egyetlen magyar, a csapatkapitány Szalai Ádám szerepel 201-es nyereményszorzóval.

 

labdarúgás
foci
Foci EB
Európa bajnokság

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.