Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Belgrád néhány órára a világ atlétikai sportfővárosa lett

2022.05.15
14:16
2022.05.15
17:27
Forrás
Pannon RTV
A délelőtti órákban ugyanis több mint 6 és fél ezer sportoló vágott neki a belgrádi maraton futamainak a szerb fővárosban. A maraton ez alkalommal a „Barátság hosszú távon” szlogent viselte.
Pannon RTV/Juhász Géza

Izgatottan készültek a belgrádi maraton résztvevői, hogy nekivágjanak a futamoknak. A verseny reggel 8 órakor startolt. Az idei maratonon közel 7000 futó vett részt, közülük több mint ezren külföldről érkeztek.

A teljes távon indulók valamivel több mint 42 kilométert futottak, a félmaraton teljesítői 21 kilométert futottak.

Darko Habuš, igazgató, Belgrádi Maraton: „Majdnem 8 percig tartott a start, végeláthatatlan embertömeg. Hamarosan indul az élvezetek futama is még több résztvevővel. Biztos vagyok benne, hogy több mint tízezren vesznek részt rajta. A szívünk tele van, Belgrád ismét a világ atlétikai sportfővárosa és a legszebb képet küldjük a világnak.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A félmaratonon kenyai versenyzők diadalmaskodtak.

Tiongik Paul, a félmaraton győztese, Kenya: „Győztem és boldog vagyok. Nagyon meleg volt, igyekeztem a legjobb időt teljesíteni és örülök, hogy sikerült győznöm.”

Velimir Bojović, Belgrád: „A szerbek közül én vagyok a második, a helyezés szerint pedig ötödikként teljesítettem a félmaratont. Mit mondhatnék? Erről az eseményről álmodunk és ezt várjuk egész évben. Az utóbbi évtizedben ez a legjobban megszervezett maraton.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A teljes, 42 kilométeres távot etióp versenyzők futották le a leggyorsabban.

Goran Vesić, alpolgármester, Belgrád: „Örülünk, hogy a 35. maratont tarthatjuk meg. A járvány után sokkal jobban tudtunk szervezkedni, az állam erőteljesebben beállt a maraton mögé. Biztos vagyok abban, hogy a következő években sokkal több versenyző, neves versenyzők is részt fognak venni rajta és a Belgrádi Maraton ismét a világ egyik vezető maratonja lesz.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Mindenki, aki részt vesz a belgrádi maratonon, győztesnek számít – ezt mondta Vanja Udovičić szerb sportminiszter az eseményen. „Büszke vagyok arra, hogy 1200 külföldi versenyző van ma itt és részt vesz a belgrádi maratonon. Összesen 6700 sportoló versenyez a család nemzetközi napján. Együtt tudjuk üzenni, hogy mennyire fontos a sportolás, a testmozgás és mennyire fontos megértenie mindenkinek, miért érdemes naponta néhány percet sportolni. A sport az egészség előfeltétele.”

A rendes futamok mellett tematikus futamokon is részt vehettek az érdeklődők.

belgrádi maraton

Most

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.