Ugrás a tartalomra

A birkózás az egyik legeredményesebb vajdasági magyar sikersportág

2019.07.30
13:09
2019.07.30
13:46
Forrás
Pannon RTV
Az olimpiai játékok történetében az első vajdasági magyar birkózóérmet Horvát István szerezte, aki az 1968-as mexikói olimpián ezüstérmet nyert a 70 kilogrammosok mezőnyében.

A nemesmiliticsi születésű, egy évvel ezelőtt elhunyt sportolót a zentai Törtei József követte, ő a '84-es Los Angeles-i ötkarikáson a dobogó harmadik fokára állhatott a 100 kilogrammosok mezőnyében. A Birkózóakadémiának otthont adó Magyarkanizsáról Csaba Ferenc részt vett a 80-as, moszkvai nyári játékokon, ahol a harmadik fordulóig jutott.

Napjaink legeredményesebb vajdasági magyar birkózója a zentai Nemes Viktor. A nagybecskereki Proleter tagja 2017-ben Párizsban világbajnoki címet szerzett a 75 kilósok között, majd egy évre rá Budapesten bronzérmet nyert. Emellett a 15-ös bakui Európa Játékokról, a 16-os rigai és a 18-as kaszpijszki Európa-bajnokságokról van egy-egy ezüstérme.

Ikertestvére, Máté az idei minszki Európa Játékokon nyert bronzérmet. A zentai birkózással kapcsolatban meg kell említeni az európa-bajnok Frísz Krisztiánt, míg a magyarkanizsaiak legfényesebb csillaga a 23 éven aluli Európa-bajnokságon második helyen végzett Nagy Szebasztián.

Az utóbbi évek legnagyobb vajdasági birkózó sikereke pedig Davor Štefanek nevéhez fűződik. A szabadkai birkózó a legutóbbi olimpián szerzett aranyérmet.

birkózás
Nemes Viktor
Davor Štefanek
Frísz Krisztián
Nagy Szebasztián
Nemes Máté

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.