Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Marcelo Chello

Búcsúzik a világ a legendától

2022.12.30
13:04
2022.12.30
17:06
Forrás
Pannon RTV
Az egész világon megemlékeznek a 82 éves korában elhunyt Peléről. A legenda szervezete feladta a harcot a rákkal szemben. Brazíliában háromnapos gyászt rendeltek el.

Pelét széles körben a labdarúgás egyik legnagyobb játékosának tartották, mintegy két évtizedig varázsolta el a szurkolókat és kápráztatta el az ellenfeleket.

Brazíliát a labdarúgás csúcsára juttatta, és a sportág globális nagykövete lett „egy olyan utazás során, amely Sao Paulo állam utcáin kezdődött, ahol újságokkal vagy rongyokkal kitömött zoknikat rugdosott” – írták róla.

Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Ez rajta kívül más labdarúgónak még nem sikerült.

A legendás futballista az utóbbi években többször is kórházi kezelésre szorult, tavaly vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. A Sao Pauló-i Albert Einstein Kórház csütörtökön közölte a halálhírét.

Pelét az egész világon búcsúztatják. Fotógalériánkban megtekinthetik, hogyan tisztelegnek előtte Brazíliában, az Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában.

Pelét január 2-án, kedden a Sao Paulótól 70 kilométerre fekvő Santosban helyezik végső nyugalomra. Korábbi klubja, az FC Santos azt közölte, hogy a végső búcsúztatón csak a közeli hozzátartozók vesznek részt.

Hétfőn kora reggel a koporsót átszállítják a Sao Pauló-i kórházból a tengerparti városba, ahol az egyesület stadionjának játékterén felravatalozzák, hogy helyi idő szerint 10 órától a szurkolók leróhassák kegyeletüket. Másnap, kedden Santos utcáin halad majd a temetési menet, amely a tervek szerint elhalad Pelé 100 éves édesanyjának háza előtt is.

Pelé
labdarúgás

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.