Ugrás a tartalomra

Dakar-rali: Négyezer kilométer után elérkezett a pihenés ideje

2021.01.09
10:11
2021.01.09
18:37
Forrás
Pannon RTV
Több mint négyezer kilométer megtétele után végre eljött a szabadnap a 2021-es Dakar-ralin. A versenyzők megpihenhetnek és készülhetnek a maratoni futamra.

A Malle Moto géposztályban induló versenyzőknek nem jelent újdonságot a felkészülés, hiszen mindennap saját maguk szerelnek és készítik elő a járműveket a következő szakaszra. A mért szakaszon kívül az összekötő szakaszokon is oda kell figyelni a közlekedésre. 

Sebességkorlátozás a sivatagban is van. Az egyik 85 km/órás sebességet jelent, egy másik például 70 km/órás sebességkorlátozást ír elő. Gyenes Emánuelnek a hatodik szakaszon nem jelzett a szentinelje, így túllépte a sebességkorlátozást, amiért pénz és időbüntetés is jár neki.

Gyenes Emánuel romániai motorversenyző: „Nekem nem volt meg a dűnékben a ritmusom, úgyhogy ez a nap is olyan volt, mint az előző. Elég gyengén megyek ezen a terepen. Ez így volt tavaly is, úgyhogy tudtam előre, mert tavaly is itt mentünk a környéken. Akkor sem volt egy jó tempóm, de örülök, hogy innen megyünk majd tovább, és hogy az első hét is eltelt. Ma még annyi volt, hogy elromlott a szentinelem, tehát nem sípolt, és belementem egy radarba, sajnos. Egy 50-es korlátozásnál 85-tel mentem, mert nem sípolt, és nem vettem észre, hogy sebességkorlátozás van. Emiatt kapok majd idő- és pénzbüntetést is. Ez egy kissé elvette a kedvem.”

Аz Al Qaisumah-Hail közötti mért szakaszt a szervezők 100 kilométerrel lerövidítették, de még így is alaposan meg kellett szenvedniük a versenyzőknek, hogy teljesítsék a főleg dűnékkel tűzdelt távot.

Saghmeister Gábor szerbiai motorversenyző: „Hajnali sötétben elindultunk, fél 5-5 környékén, és itt van, 6 óra van, este. Hat órakor este itt már sötét van. Az utolsó 20 kilométert totál sötétben jöttem. Háromszor felborultam. Meg is ütöttem a vállamat, vagy a bordámat, ez majd még kiderül pontosabban. Komolyabb sérülésem nincs, de jól összezúztam magam. Az egész nap gyorsasági szakasza dűnés szakaszról, száz százalék homokról szólt. Nagyon nehéz irányítani a motort. Összevissza dobálja magát a motor a vágányokban, jobbra, balra. Nagyon sok múlik azon, hogy mennyi üzemanyag van a motorban. Ha több üzemanyag van, akkor nagyon nehezen lehet kezelni, úgyhogy megszenvedtünk rendesen. Aki ma célba ért, az boldog lehet, mert jön ugyan a szünnap, de aztán kezdődik a második félidő elölről.”

A szabadkai motoros a folytatást összesítettben a 75-ik helyről várja, a Malle Moto kategóriában pedig a 20-ik helyen áll. Ugyanitt Gyenes Emánuel a negyedik, lemaradása a harmadik helyezett Gerinivel szemben 16 perc. A mezőny élén Bareda Bort áll, a botswanai Ross Branch és az újonc ausztrál Daniel Sanders előtt.

Az autósok mezőnyében Carlos Sainz vezet, a Szalay-Bunkoczi magyar autóscsapat műszaki okok miatt kénytelen volt feladni a ralit. A kamionosok között a Kamazok letaszíthatatlanok a trónról. Jelenleg Márdejev áll az élen. A Fazekas Károly vezette magyar különítmény a 15. A szabadnapot követően a Hail-Sakaka közötti 471 kilométeres maratoni táv vár a versenyzőkre.

Dakar-rali
Saghmeister Gábor
Gyenes Emánuel
szabadnap
motorverseny

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.