Ugrás a tartalomra

Đoković javára döntött a bíróság

2022.01.10
15:56
2022.01.10
17:38
Forrás
Pannon RTV
Ausztráliában maradhat a melbourne-i bíróság döntése értelmében Novak Đoković, de az ausztrál kormány még közbeszólhat.

A világelső szerb teniszező ma már edzett, de az még nem biztos, hogy részt vehet-e a január 17-én kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Novak Đoković tárgyalása közép-európai idő szerint éjfélkor kezdődött. A 20-szoros Grand Slam-bajnok képviselői fellebbeztek az ausztrál kormány döntése ellen, érvekkel védték azt, és megerősítették, hogy Novak teljes körű dokumentációval rendelkezik az orvosi felmentéshez.

A törvényszék az ítéletét azzal magyarázta, hogy a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása indokolatlan volt. Az ausztrál bíróság úgy döntött, hogy kifizetik Đoković költségeit, visszaadják az útlevelét és minden személyes okmányát.

Ezt követően rendőrök jelentek meg az ügyvédi iroda előtt, ahol Đoković tartózkodott. Végül az épületet egy fekete színű jármű hagyta el, amelyről videófelvétel is készült. A szurkolók körbevették az autót és Novak Đoković nevét skandálták. Kisebb incidensre is sor került a rajongók és a hatóságok között.

Még nem született végleges döntés, hogy megtagadják-e a belépést a szerb teniszezőtől. Az ausztrál bevándorlásügyi miniszternek négy órája volt arra, hogy döntést hozzon a vízum visszavonásáról, de ezt nem tette meg. Kedden vagy a napokban születhet döntés az ügyben. Ha visszavonják a világelső vízumát, három évre kitilthatják Ausztráliából.

Đoković hat nap után megkezdte a felkészülést a Ausztrál Openre, már edzett is. Soha nem találkoztunk még ilyen helyzettel. Nehéz ez az egész család számára, de próbáltunk mindig küzdeni érte - mondta Dijana Đoković. Novak pályafutása során ez a legnagyobb győzelme, nagyobb, mint az összes Grand Slam versenye - tette hozzá a sportoló édesanyja.

"Sokféle érzelem volt bennünk: szomorúság, kétségbeesés, csalódottság, félelem. Volt olyan pillanat, amikor telefonja sem volt és nem tudtuk, hogy mi történt, megszakadt a kapcsolat. Nem tudtuk, hogy jól van-e, beteg-e, evett-e, minden rendben van-e? Ezek mind olyan dolgok, amelyeken én, mint anya nem tudom túltenni magam. Úgy gondolom, hogy minden anya a világon megért engem."

Novak sosem fog térdre kényszerülni, a világszerte nyújtott támogatás segítette őt és erőt adott neki - emelte ki Srđan Đoković, a világelső szerb teniszező édesapja a Belgrádban tartott sajtótájékoztatón.

"Köszönjük, hogy a világ minden tájáról támogatták Novakot és a családot, és köszönet azoknak, akik küzdenek a szólás-, a véleményszabadságért. Novak a mi segítségünkkel velünk együtt mindezért küzdött. Különösen a családért, akik teljes szívükkel küzdöttek érte és a jogaiért. Nem engedte, hogy térdre kényszerítsék, és soha nem is fogják térdre kényszeríteni."

Novak Đoković gépe szerdán, közép-európai idő szerint kora délután szállt le Ausztráliában. A szerb teniszező az ausztrál nyílt teniszbajnokság miatt utazott oda, azonban megtagadták tőle a belépést, mivel nincs oltási igazolása. Đoković ezért egy, az illegális bevándorlók számára fenntartott szállodában tartózkodott a bírósági döntésig. Hétvégén közölték az ügyvédei, hogy Novak Đoković december közepén elkapta a koronavírust, ezért mentesült az oltás alól az Ausztráliába való belépéshez.

Novak Đoković
tenisz
sport
Ausztrália

Most

15:33

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 15:23

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.
13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű