Ugrás a tartalomra

Döntés Đoković ügyében

2022.01.10
06:58
2022.01.10
07:39
Forrás
Szerbiai RTV, Hirado.hu
Délelőtt dönt Novak Đoković ügyében az illetékes ausztrál bíróság. Éjfél után kezdődött a meghallgatás, várhatóan ma derül ki, hogy a szerb világelső teniszező részt vehet-e az Australian Openen.

Itteni idő szerint ugyanis éjfélkor kezdődött Đoković bírósági meghallgatása. A szerb teniszező december 16-án pozitív koronavírustesztet mutatott fel, és a jogi csapat szerint emiatt jár neki a külön egészségügyi engedély, amely alapján beléphet Ausztráliába és részt vehet a versenyen oltás nélkül is.

Az ausztrál kormány közvetlenül a meghallgatás előtt közölte, hogy egy független országnak joga van ismét őrizetbe venni Đokovićot, abban az esetben, ha a szerb teniszező engedélyt kap a maradáshoz.

A húszszoros Grand Slam-bajnok, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszeres győztes Đoković szerdán, közép-európai idő szerint kora délután – helyi idő szerint majdnem éjfélkor – szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, majd ott egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba.

Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva adtak neki különengedélyt az induláshoz. Mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen. Az év első nagytornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést Đokovićtól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat.

Magánélete védelmére hivatkozva továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két oltást kapott a koronavírus ellen.

Idehaza óriási felháborodás fogadta, hogy a nemzeti hősként tisztelt sztárt nem engedték be Ausztráliába. Aleksandar Vučić szerb elnök közölte, hogy az egész ország Đoković mögött áll, és a szerb hatóság pedig mindent megtesz azért, hogy „a világ legjobb játékosának a zaklatása” mihamarabb befejeződjön: „Egész Szerbia vele van. Az ország a nemzetközi jogot betartva harcol érte és az igazságért. Novak egyébként erős, de ezt mindannyian tudjuk!”

Többek közt a volt világelső, Boris Becker is védelmébe vette korábbi tanítványát.

Természetesen a szabályok mindenkire vonatkoznak, de Novak nem érdemli meg azt, ahogy most bánnak vele” – mondta Becker.

Becker szerint Đoković nem vádolható hanyagsággal. „Jóhiszeműen repült Ausztráliába, érvényes belépési engedély birtokában. Ha nem lettek volna rendben a papírjai, soha nem ült volna fel a gépre. Végül is nem idióta” – fogalmazott a német ex-teniszező.

A szerb sztárjátékos ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Đoković november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet adott, az elmúlt 72 óra vonatkozásában pedig nem volt láza, illetve koronavírus-fertőzésre jellemző légúti tünete.

Az ügyvédek állítása szerint az ausztrál nyílt teniszbajnokság rendezőinek megbízásából egy független orvosi szakértői biztosság állította ki Đoković számára a mentességi igazolást, amit Victoria állam ezzel foglalkozó testülete is felülvizsgált, majd jóváhagyott.

A világsztár most egy migránsoknak és menedékkérőknek fenntartott hotelben, rendőri őrizet mellett várja sorsának alakulását.

Đoković kérését, hogy személyes séfet kapjon az őrizet alatt, elutasították, majd közölték vele, hogy nem részesül különleges bánásmódban, amíg bevándorlási őrizetben van.

A teniszező azt is kérte, hogy helyezzék át egy olyan bérelt épületbe, ahol van teniszpálya, hogy edzeni tudjon és csúcsformában maradhasson az Australian Open előtt, amely alig több mint egy hét múlva, január 17-én kezdődik.

A 34 éves Đoković még azt is felajánlotta, hogy magánszemélyzetet fizet a biztonságos költözés érdekében. Az ausztrál határőrség azonban minden kérését elutasította, és ragaszkodott ahhoz, hogy a migránsszállóban maradjon, amíg le nem zárul az ügye.

A világelső szerb teniszezőnek nagy szüksége lenne a részvételre a tornán, hiszen már csak egy hajszál választja el attól, hogy ő legyen a férfi tenisz történetének legsikeresebb játékosa.

Jelenleg Đoković, a spanyol Rafael Nadal és az augusztusi, negyedik térdműtétje óta harcképtelen svájci Roger Federer közösen tartja a Grand Slam-csúcsot 20-20 serleggel.

Novak Đoković
Ausztrália
Australian Open
bírósági döntés

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.