Ugrás a tartalomra

Drámai harc után Argentína harmadszor a világ tetején

2022.12.18
18:56
2022.12.18
21:07
Forrás
Pannon RTV, nemzetisport.hu
Argentína nyerte a 22. labdarúgó-világbajnokságot a címvédő Franciaországgal szemben, miután a 3-3-as rendes játékidő és a hosszabbítás utáni büntetőpárbajban 4-2-re győzött a katari Loszail Stadionban.

Dráma Katarban. Büntetőpárbaj után Argentína nyerte a labdarúgó világbajnokságot. A gólgazdag fináléban hihetetlen izgalmakat és fordulatokat élhetett át a közönség.

A világbajnoki döntő első 20 perce viszonylag eseménytelenül múlt el, majd a 23. percben az argentinok jutottak büntetőhöz miután Di Mariát buktatták a 16-oson belül. A 11-est Messi váltotta gólra. Szűk negyed óra múlva pedig már két gólos volt a dél-amerikaiak előnye, miután Di Maria is eredményes volt. Az első félidőben a franciák egyszer sem találták el az argentin kaput.

A térfélcserét követően sem tűnt úgy, hogy a franciák visszatérhetnek a meccsbe, az argentinok pedig 10 perccel a lefújás előtt már félig győztesnek érezhették magukat, de ekkor jött MBappe és előbb büntetőből, majd egy perccel később egy kapáslövésből volt eredményes.

Jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás, ahol az első negyed órában nem rezdült meg a háló. A folytatásban aztán egy argentin akciót követően Messi lövése haladt át a gólvonalon. Itt azonban még nem volt vége, ugyanis egy dél-amerikai kezezés után MBappe újabb 11-esből egyenlített 3:3-ra.

A büntetőpárbajban az argentinok higgadtabbak voltak és egyszer sem hibáztak, így harmadszor is világbajnokok lettek. Ezt a címet pedig hét aranylabdát követően Lionel Messi is kiérdemelte.

Bővebben a mérkőzésről

A 20. percben Dembélé teljesen fölöslegesen fellökte az őt kicselező, a 16-osra bal szélen betörő Di Maríát, tizenegyes. A büntetőt Lionel Messi értékesítette, és ezzel a találattal nemcsak a vezetést szerezte meg Argentínának, hanem a góllövő lista élére is ugrott egy időre.

A második argentin gól Ángel di María nevéhez fűződik a 36. percben, aki 10 méterről, balról, jobbal a kivetődő Lloris mellett az alsó sarokba helyezte a labdát.

A teljes első félidőben és a második félidő nagy részében, a 79. percig is óriási fölényben játszott az argentin csapat, amikor Kolo Muani megindult Mbappé passzával, Otamendi lerántotta, és közben combon is rúgta. Büntető, amit Kylian Mbappé picit aláemelve a labdának, nagy erővel a jobb alsó sarokba lőtt. A szépítő gól után másfél perc sem kellett ahhoz, hogy a francia csapat az egyenlítő gólt is megszerezze. Mbappé jobbal a bal alsó sarokba lőtt kissé balról, 14 méterről. Martínez ebbe is csak beleérni tudott.

Egészen a 80. percig úgy tűnt, sima argentin győzelem születik, leült a meccs, nem sokan gondolhatták, hogy bármilyen izgalmat szolgáltatna még ez a találkozó. Ehhez képest a villámgyors fordítás után felpörögtek az események, és akik a jó meccsért szurkoltak, biztosan nem bánták, hogy jött a kétszer 15 perces hosszabbítás, amelynek az első része újabb gól nélkül ért véget.

Már a 110. percben Messi passzolt Fernándezhez a 16-oson, aki nem adta vissza a labdát, az ötös jobb sarka elé passzolt, ahonnan kapura lőtt jobbal, öt méterről. Lloris nagyot védett, de a labda Messi elé pattant, aki két méterről kapura lőtt. Upamecano elérte ugyan a labdát, de már csak a gólvonal mögött.

Coman jobb oldali szöglete után Mbappé jobbal kapura lőtt 14 méterről, amit Montiel kézzel blokkolt. Újabb tizenegyes, amit Mbappé jobbal félmagasan lőtt a jobb sarokba. Kylian Mbappé mesterhármast szerez a döntőben.

Argentína
Franciaország
döntő
labdarúgó világbajnokság
Katar 2022
foci vb

Most

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.