Ugrás a tartalomra

Egy arany, két ezüst a magyaroknak

2021.08.05
08:15
2021.08.05
18:56
Forrás
MTI
Magyar éremeső volt a tokiói olimpia 13. versenynapján. Egy arany és két ezüst született, a magyar női vízilabda-válogatott pedig a döntőbe jutásért játszott.

Az aranyat Tótka Sándor nyerte kajak egyes 200 méteren, a szám másik magyarja, Csizmadia Kolos negyedik lett a döntőben. Csipes Tamara pedig ezüstérmet szerzett a kajak egyesek 500 méteres versenyében, Kozák Danuta ezúttal lemaradt a dobogóról, negyedik lett. 

A másik ezüstöt Rasovszky Kristóf szerezte a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban. A Nádas Bence, Kopasz Bálint duó hatalmas csatában a negyedik helyen végzett a kajak kettesek 1000 méteres versenyében. Ugyanebben a számban a Béke Kornél, Varga Ádám kettős a B döntőben fejezte be a szereplését és összesítésben a 12. helyen zárt.

A kajak egyes 200 méteren aranyérmes Tótka Sándor úgy véli, most már tudja, mi kell ahhoz, hogy jó pályát tudjon menni. A 27 éves friss ötkarikás bajnok az MTI-nek azt mondta, a célban örömkönnyeket hullajtott, miután megtudta az eredményt, mert először azt hitte, hogy olasz riválisa ért célba elsőként. "Ilyenkor mindig pesszimista vagyok, de aztán felnéztem a kijelzőre, láttam, hogy az első helyre Magyarországot írják, és akkor úgy eltört bennem valami" - fogalmazott az UTE kajakosa, aki elárulta, közvetlenül az eredményhirdetés után a feleségével beszélt telefonon. "Ági az egyetlen, aki valóban tudja, hogy mit és mennyi munkát tettem ebbe bele. Amikor Magyarországon is kitört a koronavírus-járvány, akkor leköltöztünk Gyomaendrődre egy vízparti nyaralóba, ott edzettünk, és ott kezdtünk el először gondolkodni a feleségemmel azon, hogy mit tehetünk még a felkészülés érdekében" - mondta Tótka, hozzátéve, abban biztosak voltak, hogy egy év csúszással megrendezik az olimpiát, ezért külön elkezdtek odafigyelni többek között az étkezésre, a helyes légzéstechnikára, a fizikoterápiára, valamint a mentális felkészülésre is. "Szokták mondani, hogy a sikernek nem receptje van, hanem ára, és úgy tűnik, hogy én megfizettem az árát. Rengeteg munka van az eredmény mögött, és azt mondhatom, hogy most már sejtem, mi kell egy jó pályához" - jelentette ki a friss olimpiai bajnok, aki úgy érzi, Tokióban minden neki kedvezett, sem a meleggel, sem a páratartalommal, sem pedig a széllel nem volt problémája, a döntőre pedig minden szempontból felkészült. "A célba érkezés után azt mondtam Liam Heath-nek, hogy miatta lettem gyorsabb, megköszöntem neki, hogy ilyen erős ellenfél és hogy ezzel inspirált engem, de most már én vagyok a leggyorsabb kajakos" - nyilatkozta Tótka, utalva az öt éve Rióban aranyérmes, valamint világbajnok brit riválisára, aki ezúttal bronzérmes lett. "Ha valaki jól használja a közösségi médiát, akkor sok mindent meg lehet onnan tudni. Én mindig néztem Heath-et, hogy mit csinál, milyen súllyal edz és milyen technikával evez, mert úgy voltam vele, hogy tanulni a legjobbtól érdemes." Az UTE kajakosa úgy fogalmazott, nem merte bevállalni a "pimasz" rajtját, mert az indítóbíró a mostani olimpián nagyon szigorú. "Úgy voltam vele, hogy nem kockáztatok, mert ha nem megy le a rajtgép és visszadob, akkor egyből négy-öt tizedes hátrányban vagyok. Akkor nem nyertem volna" - vélekedett.

Tótka azt is elmondta, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség "profi munkát végzett az akklimatizációs táborban", ahol hibátlan körülmények között tudtak készülni. "Otthon a klubom is nagyon sokat segített, úgyhogy ez egy igazi csapatmunka volt, nem is tudnék egyetlen embert kiemelni" - jelentette ki, és azt is elárulta, edzőjét, Hüvös Viktort korábban még soha nem látta elérzékenyülni, de a mostani győzelme után sírva borultak egymás nyakába. "Sajnálom, hogy ez a versenyszám nem marad az olimpiai műsorban, mert az eddig elvégzett munkánk egy részét kidobhatjuk a kukába, de lesznek helyette új kihívások" - mondta Tótka.

A K-1 200 méteren negyedik Csizmadia Kolos úgy fogalmazott, "nagyon jó lett volna éremmel hazamenni", az volt az álma, de ez most nem sikerült neki. "A rajtnál valóban volt gondom, az első fókusz elment, aztán pedig nagyon gyorsan kellett újra reagálni, úgyhogy szerintem igazából ott ment el" - mondta Csizmadia, aki saját bevallása szerint a célban biztos volt benne, hogy Tótka győzött, de azt is tudta, hogy ő lemaradt az éremről.

Csipes Tamara a könnyeivel küszködve és rendkívül boldogan nyilatkozott azt követően, hogy ezüstérmet szerzett a kajak egyesek 500 méteres versenyében a tokiói olimpián. "Rengeteg munkám van ebben, főleg amióta a kislányom megszületett - kezdte a 31 éves versenyző, aki 2017 novemberében adott életet Olíviának. - Annyira örülök, hogy kaphattam egy lehetőséget azáltal, hogy két egység indulhat egy nemzetből egyesben. Eddig még soha nem tudtam megmutatni, hogy mit tudok nyár végén, nem pedig tavasszal, a tízfokos márciusban. Úgy voltam vele, hogy ez életem legnagyobb lehetősége, ha ezt elszúrom, akkor egy totális idióta vagyok." Elárulta, hogy pályafutása során volt már olyan versenye, amelyben nem volt benne a szíve, a lelke, voltak olyan időszakai, amikor nem érdekelte az eredmény. "De ebben most minden benne volt, minden, amit el lehet képzelni a földön, ezért is vagyok ennyire boldog. Mentálisan nem egyszerű helyzet az, hogy mindig mögötte vagy egy ötszörös olimpiai bajnoknak, akivel felnőttem és 18 éves korom óta versenyzek együtt - utalt Kozák Danutára. - Mindig mögötte vagy, mert hihetetlenül tehetséges kajakos, te pedig gyakran felteszed magadnak a kérdést, hogy jó, te vagy a második, de ezzel mit érsz? De most megkaptam a lehetőséget, hogy megmutassam: lehet, hogy én is érek valamit." Csipes úgy fogalmazott, az elmúlt hónapban önmagához képest is nagyon jól ment, ezért a negyediknél rosszabb helyezést kudarcnak érezte volna.

London és Rio bajnokának, Kozák Danutának nem sikerült a triplázás, címvédőként ezúttal meg kellett elégednie a negyedik hellyel. "Hogy mi minden futott át rajtam? Leginkább az, hogy mennyi szenvedés, könny, fáradság van emögött. És nemcsak az enyém, hanem a családomé, a férjemé (edző-férje, Somogyi Béla), a kislányomé. De ez sajnos nem jött most ki" - nyilatkozott a klasszis versenyző. A döntőről szólva felidézte, hogy rosszul rajtolt, és utána próbálkozott ugyan, de kevés sikerrel. "Jobbos oldalszél volt, ami talán nekem kedvezett a legkevésbé, de nem ezen múlott. Távol voltak tőlem a riválisok, ez sem volt jó. Nem volt egy jó futam a részemről" - fogalmazott Kozák.

Rasovszky Kristóf megnyert ezüstnek tartja a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban nyert medálját, mivel a győztes Florian Wellbrock szerinte verhetetlen volt. "Éjjel 2.45-kor ébredtem, de megérte ilyen korán kelni" - mondta magyar zászlóba burkolózva a 24 éves úszó. "Olyan meleg volt a víz, hogy erre csak én készülhettem, ugyanis Hévízhez képest jégfürdő volt az első kör. Nekem nem volt olyan melegem, mint amire a többiek panaszkodtak". A futamot úgy értékelte, hogy a győztes német riválisa ezen a napon verhetetlen volt, az utolsó körben pedig emberfeletti teljesítményt nyújtott. "Óriási eredménynek tartom, hogy Paltrinierit magam mögött tudtam tartani a hajrában. A végén nagyon figyeltem, melyik oldalamon úszik, és végig ennek megfelelően kacsáztam, mert ha mellém ér, akkor tudtam, hogy vége" - mesélte az utolsó 3-400 méterét Rasovszky, aki az egész utolsó kört egy nagy holtpontnak nevezte. A taktikát illetően elárulta, nem számított arra, hogy a világbajnoki címvédő Wellbrock már az elején ilyen komoly iramot diktál. Inkább azt várta, ami egy nappal korábban a női versenyben történt, amikor is a legjobbak hosszú ideig megbújtak a mezőnyben. Hozzátette, a második kör elején már érezte, hogy felér a német riválisára, a negyedik körben pedig azért állt élre tempót diktálni, hogy megnehezítse a felzárkózást, s így kifárassza az üldözőket. Megjegyezte, ez jó ötlet volt látva, hogy Paltrinierinek a végén már nem maradt ereje igazi hajrára. "Én a vívók szobáját vettem át az olimpiai faluban. Szilágyi Áron úgy adta át a kulcsokat, hogy ez a szoba legalább egy ezüstöt ér" - idézte fel egyik kedves történetét az ötkarikás játékokról Rasovszky.

Edzője, Szokolai László szerint is megnyert ezüstről lehet beszélni. "Végig nyugodt voltam. Akkor tudtam biztosan, hogy megvan az érem, amikor Paltrinieri nem tudott olyan gyorsan felzárkózni, majd mikor ez megtörtént, előzni már nem tudott. Ráadásul láttam Kristóf mozgásán, hogy benne még maradt erő". Szokolai kifejtette, a medencében 1500 méteren is remeklő úszóknak - például Wellbrocknak és Paltrinierinek - értelemszerűen nagyobb az utazósebességük, viszont minél extrémebbek a körülmények, tanítványának annál jobbak az esélyei a kiváló döntéshozó képessége miatt. "Azonosan felkészült versenyzők között az dönt, hogy ki tudja jobban kontrollálni a változó körülményeket" - mondta Szokolai.

Nyíltvízi úszásban Magyarország második ötkarikás érmét nyerte Risztov Éva londoni diadalát követően. Rasovszky a magyar olimpiai csapat 13. érmét szerezte a japán fővárosban, négy arany és három bronz mellett ez a hatodik ezüst.

Nem jutott be a magyar női vízilabda csapat az olimpiai döntőbe, az elődöntőben 8:6-ra kikapott a spanyol válogatottól. A magyar lányok szombaton a bronzért játszhatnak az orosz csapat ellen. A döntőt is szombaton rendezik, a spanyolok ellenfele Amerika lesz.

Tokió 2020
olimpia

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.