Ugrás a tartalomra

Egyhetes vitorlástábor Magyarország kormányának köszönhetően

2021.05.19
18:29
2021.05.19
20:42
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Kormány támogatásának köszönhetően harminc szerbiai fiatal sportoló és kísérőik vehetnek részt július végén a magyarországi Velencei-tavon megrendezésre kerülő vitorlástáborban.

A felkészülés a szakmai tudás bővítése mellett egy olyan üzenetet továbbítását is biztosítja, hogy a térségben egymásra vagyunk utalva. Magyarok, szerbek és más nemzetekhez tartozók egymást segítenünk kell az egyházak, nemzetiségek és a sport területén - fogalmazott Soltész Miklós magyar egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki maga is hosszú évek óta a vízisport szerelmese.

Az 1897-ben Vermes Lajos által alapított Palicsi Vitorlásklub az elmúlt időszakban kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet. A klub tagságából országos bajnokok kerültek ki, akik nemzetközi versenyeken is megállják a helyüket. A siker záloga az a kemény munka, amit a gyerekek és az edzők végeznek. A megfelelő feltételek megteremtését pedig a támogatók biztosítják.

Kikity Andrea, a Szerbiai Vitorlázó Szövetség alelnöke: „Magyar állami támogatásnak köszönhetően új eszközök vásárlásához jutottunk, valamint köszönetet mondanék Soltész Miklós államtitkár úrnak, hogy tavaly lehetőséget biztosított szerbiai vitorlások részére, hogy Magyarországon, a Velencei-tavon egy héten át vitorlázzunk, illetve edzőtábornak biztosított lehetőséget, mert minden edzés nagyon fontos és úgy szoktuk mondani, hogy minden vízen töltött óra a gyerekek fejlődése szempontjából nagyon fontos.”

Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára negyven évvel ezelőtt járt először az akkori Jugoszláviában vitorlásként. Elmondása szerint élete egyik legnagyobb sportélménye volt a kiszélesedő Dunán megtartott verseny. Ennek az élménynek a megszerzésében szeretné részesíteni a mostani fiatalokat is.

„Éppen ezért döntöttünk úgy a magyarországi szerb közösség vezetőivel, az országos elnökség vezetésével, idén is meghívjuk Magyarországra, a Velencei-tóra azokat a gyermekeket, akik versenyeznek, felkészülnek akár szerb bajnokságra, akár más versenyekre is, hogy egy edzőtáboron vehessenek részt a Velencei-tónál, így vezetőikkel, kísérőikkel együtt 30 főt szeretnénk vendégül látni. Ahogy tavaly is tettük, nem csak a Palicsi-tóról magyar gyermekeket, hanem adott esetben más tavakról is, kimondottan szerb fiatalokat is szeretnénk hívni.”

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a térségben magyarok, szerbek és más nemzetek tagjai egymásra vannak utalva, egymást segítve kell boldogulniuk, az egyház, a nemzetiségek és a sport területén is.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint a felkészülés mellett egymás megismerésére, elfogadására és barátságok köttetésére is sor kerül a táborban.

„Az, amit a magyar állam nemzetpolitikában fel tud mutatni, az, amit a Magyar Kormány, a Fidesz által vezetett kormány nemzetpolitikában fel tud mutatni az utóbbi 10 év teljesítményére vonatkozásában, az, úgy gondolom, hogy példaértékű, a mi számunkra mindenképp fontos. Amikor a többes számot használom, akkor nem csak a vajdasági magyarokra gondolok, hanem a magyarországi szerbekre, a magyarországi horvátokra, az az identitásmegőrzést, megerősítést szolgáló támogatás, amit a Magyar Kormány a szerbség vonatkozásában is biztosít, azt gondolom, hogy példaértékű.”

Az egyhetes edzőtábort július végén szervezik meg. Azok a versenyzők számára, akik részt vennének a tábort követő balatoni Csoki kupán, a szálláshelyet tovább biztosítja a magyar kormány.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Loboda Árpádnak nyilatkozott az események után azok jelentőségéről.

vitorlástábor
Soltész Miklós
Kikity Andrea
Pásztor István
Palics
magyar kormány
támogatás

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.