Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Egyre népszerűbb a siklóernyőzés Vajdaságban

2020.02.17
18:57
2020.04.21
12:24
Forrás
Pannon RTV
A hosszú hétvégét egyesek pihenéssel, kirándulásokkal töltötték, míg Ilonafalun volt, aki siklóernyőzéssel ütötte el az időt.

Ez a sportág nem túl elterjedt Vajdaságban, viszont az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Stábunk a magyarkanizsai Aeroclub Delta pályájára látogatott ki.

Pannon RTV/Molnár Ádám

A siklóernyőzés nem ugyanaz, mint az ejtőernyőzés. Utóbbi a szabadesésről szól, a siklóernyőzés pedig az igazi repülésről. A felszállás a földről történik, vagyis nem kell repülőből a mélybe vetnünk magunkat. A siklóernyőt kézzel lehet irányítani, két zsineg segítségével.

Vajdaságban jelenleg négy egyesület és klub foglalkozik siklóernyőzéssel, ebből az egyik itt van Magyarkanizsán. Ám ahhoz, hogy valaki ezt a sportágat versenyszerűen tudja űzni, különböző vizsgákon kell, hogy részt vegyen.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Ónódy Miklós mutatta be nekünk ezt a sportot, ami hivatalosan nem tartozik az extrém kategóriába, mégis rendkívül izgalmas. Miklós egy egyedi csörlőt mutatott nekünk.

Ónódy Miklós, elnök, Aeroclub Delta, Magyarkanizsa: „Ennek a csörlőnek az az előnye, hogy maga a pilóta távolról, távirányítóval tudja irányítani, és nincsen szükség földi személyzetre. Itt megfelelő előképzettségre, megfelelő gyakorlatra van szükség, tulajdonképpen maga a pilóta csinál mindent, ahogy irányítja, olyan intenzitással, olyan gyorsasággal repül fel.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az önálló repüléshez elengedhetetlen az elméleti és a gyakorlati tudás is, mely fizikai és matematikai ismereteket igényel, tisztában kell lenni a meteorológiai szabályokkal és az aerodinamikával is. Miklós már több mint húsz éve tagja a klubnak, és elmondása szerint a barátkozás és a szabadságérzet miatt kedveli ezt a sportágat: „Állandóan bővült az ismeretségi kör, ami feltétlen szükséges a repüléshez, hogy ez az ismeretségi körön keresztül nem csak barátokat szerzünk, hanem megszerezzük azokat az információkat, amelyek a biztonságos repüléshez elengedhetetlenek. És ez a biztonság, maga a társaság, egy csapat az mindig biztonságot jelent és ez az alapvető motívum, ami miatt nekem megtetszett ez a szabad repülés, persze még tetszik ez a jó idő, ez a jó levegő, és jó kint lenni a természetben.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A magyarkanizsai klub tagjai számos versenyt is szerveztek már, belföldön és külföldön is egyaránt, emellett pedig az innen kikerülő sportolók több európai versenyen is kiválóan szerepeltek. Az eredmények tekintetében pedig Szerbiát Európa legjobbjai között tartják számon. A siklóernyőzést előzetes egyeztetéssel bárki kipróbálhatja, az időpontokról pedig bővebb információkat az Aeroclub Delta közösségi oldaláról tudnak szerezni az érdeklődők.

siklóernyőzés
siklóernyő
Ónódy Miklós
Ilonafalu
Vajdaság

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.