Ugrás a tartalomra

Elrajtolt Újvidékről a Vajdaság Vizei regatta

2022.06.24
14:24
2022.06.24
19:28
Forrás
Pannon RTV
A résztvevők mintegy 300 kilométert tesznek meg. A szervezők szerint a rendezvény kiváló alkalom az idegenforgalmi értékek népszerűsítésére is.

Az újvidéki Tijana Ičin hatodszor vesz részt a Vajdaság Vizei regattán. A családjával együtt csatlakozott az eseményhez.

„Ezt úgy fogjuk fel, mint a vízen való táborozást. Vannak szúnyogok, de sokkal több jó dolog van, jó emlékek lesznek, kaland és szórakozás az egész.”

A gyerekek számára persze a játék a legfontosabb a regattán is.

Leo Ičin, Újvidék: „- Mindannyian együtt játszunk.
- Mit játszatok?
- Minden évben gyűjtjük a kupakokat, minden évben valami más van.”

A regatta július 3-ig tart. Tíz nap alatt mintegy 300 kilométert tesznek meg a résztvevők a Dunán, valamint a Duna-Tisza-Duna-csatornán.

Mirjana Živković, a Vajdaság Vizei Közvállalat főmérnöke: „A regatta idei mottója a tiszta víz, tiszta szeretet. Az ökológiára hívjuk fel a figyelmet. Hatunk a regatta résztvevőire és a házigazdáinkra, hogy újrahasznosítsuk a szemetet. Idén a regatta egész ideje alatt újrahasznosítunk. Gyűjtjük a kupakokat. A Kupakkal a mosolyért egyesülettel együttműködve két gyermeknek, Doroteának és Mihajlónak kerekesszéket és rehabilitációs triciklit ajándékozunk.”

A regatta 8 önkormányzatot és várost érint. A hajók Újvidék után a többi között Bácskeresztúr, Zombor, Gombos és Palánka mellett is elhaladnak.

Srđan Kružević, a Vajdaság Vizei Közvállalat igazgatója: „Szeretném megköszöni minden önkormányzatnak a támogatást, amit biztosítanak. Gazdag kulturális programok, ingyenes tartalmak, ingyenes étkezések, barátkozás és koncertek várják a regatta összes résztvevőjét.”

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a regatta kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezetünk megóvása nem mindig pénz kérdése, hanem fontos része ennek az emberek tudatossága is.

„Az ember nem győzheti le a természetet, az embernek a természettel együtt kell élnie. A természettel való együttélés nem a fejlődés megállítását, nem a beruházások megállítását, nem az építkezések megállítását jelenti. Mindennek egységben, szinkronban, összefogva kell megvalósulnia, hogy egy fa két ága legyen az ökológia és a gazdaság.”

A regattán 81 hajó indult. A 328 résztvevő közül több mint 70 kisgyermek.

Vajdaság Vizei regatta
Újvidék
Duna

Most

Népszerű