Ugrás a tartalomra

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

2023.12.09
14:01
2023.12.09
16:19
Forrás
Pannon RTV
Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.

Erő, izom, tejet iszom - idézhetnénk az egykori reklámszöveget. A felhúzó verseny előtt ha tejre nem is, de fehérjeporra szükségük volt a versenyzőknek a bemelegítés mellé. A nők körében kevésbé elterjedt a felhúzás, öten jelentkeztek. Ők egy kategóriában mérték össze erejüket.

Simon Ilona Budapestről érkezett, nem egyedül, fiával közösen vettek részt a megmérettetésen. Mindketten egyéni csúcsukat szerették volna megdönteni, ami sikerült.

„Azért jöttem, hogy egy egyéni rekordot állítsak fel a mai napon. Idáig 185 kiló volt a legnagyobb felhúzásom, amit megdöntöttem, 187,5 kilót húztam. Ezzel a női mezőnyben ez volt a legnagyobb húzás.

A férfiaknál három kategória volt: a 75 kilogramm alatti, a 75-től 90 kiló közötti és a 90 kilogramm feletti. Az úgynevezett pro csoportba a hivatásos versenyzők, illetve a versenyzői múlttal rendelkezők jelentkezhettek. A kishegyesi Bíró Endre az első karácsonyi kupán 242,5 kilogrammot húzott, most a 250-et tűzte ki célul.

„Maga a felkészülésem vegyes, mivel félig testépítő, félig erőemelő poweres edzésem van, de nem tiszta erőemelő. Próbáltam minél jobban kihozni magamból a legjobbat. Most a versenyre melegítésen próbálok 200-ig felmelegíteni. Az első fogásom 215 kiló lesz, majd 230 és mehet próbára a 250.”

A felhúzás az erőemelés legnagyobb erőfeszítését és akaraterejét követelő gyakorlata. Kivitelezése számos izomcsoport összehangolt és kemény munkáját igényli. A felhúzás helyes végrehajtását Buza Botond, személyi edző, szervező ismertette.

„Teljesen kiálljunk, helyesen hajtsunk végre a feladatot. A térdeket kinyújtsuk, a lábfejünk végig a földön maradjon, ne csússzon ki a kezünkből a rúd. Ezekre kell figyelni és utána a bírók elfogják dönteni, hogy helyes a gyakorlat vagy nem. Három fogásra van lehetőségünk, mindig tudunk emelni a súlyon, a legvégén az fog számítani, hogy a saját testsúlyunkhoz mérten az emelt súlyunk alapján kapunk egy pontot. A legnagyobb pontszámmal rendelkezők léphetnek fel a dobogóra.”

A első három helyezett tárgy- és pénznyereménnyel tért haza, de egy abszolút győztest is hirdettek, aki egy serleggel is gazdagodott.

erőemelés
Magyarkanizsa
Buza Boton

Most

13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.