Ugrás a tartalomra

Este visszavághat a Fradi a Bayer Leverkusennek

2023.03.16
07:27
2023.03.16
07:32
Forrás
hirado.hu
A Ferencváros kétgólos hátrányból várja a Bayer Leverkusen elleni mai visszavágót a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében.

Így hatalmas bravúr lenne, ha azt ledolgozva kiejtené a német együttest. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző szerint csapatának annak ellenére helyt kell állnia ellenfele ellen, hogy mindössze 13 bevethető játékost nevezhet a mérkőzésre. A mérkőzés 21 órától a portugál Artur Dias sípjelére indul, melyet az M4 Sport, az m4sport.hu és a hirado.hu is élőben közvetít.

„Senki nem épült fel a sérült játékosaink közül, így 13 felnőtt labdarúgó bevethető, a többiek utánpótláskorú focisták, de ennek ellenére helyt kell állnunk, csak ez számít” – fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján Sztanyiszlav Csercseszov, aki igencsak foghíjas csapattal készül a visszavágóra, a védelemből ugyanis Samy Mmaee és Pászka Lóránd, a középpályáról Muhamed Besic, a támadók közül pedig Owusu Kwabena és Tokmac Nguen sem áll rendelkezésére sérülés miatt.

Az orosz szakember dolgát tovább nehezíti, hogy a védő Botka Endre sem lesz bevethető, mivel sárga lapjai miatt eltiltását tölti majd a Puskás Arénában megrendezendő mérkőzésen.

„Mindenki tudja mit jelent a 0–2: nekünk minimum két gólt kell szereznünk. Idegenben játék szempontjából sikerült megvalósítani, amit akartunk, de a Bayer nagyon hatékony volt, mi pedig a kevés helyzetünkből nem szereztünk gólt. A szurkolóink jobbak voltak Leverkusenben, mint a csapat, de remélem, ezúttal együtt sikerül kivívni a győzelmet” – összegzett Csercseszov, aki kifejtette, hogy kétgólos hátrányban fontos az agresszivitás és a támadó szellem, tisztában is vannak azzal, hogy hajtaniuk kell, másrészt viszont jelezte azt is, hogy nem szabad túlságosan kitámadniuk sem, mert azt az ellenfél könnyen megbüntetheti.

A játékosok részéről Dibusz Dénes arról beszélt, hogy sose jó vereséggel készülni egy ilyen fontos mérkőzésre, de a Puskás Akadémia elleni találkozót lezárták, mindenki tiszta lapot nyitott hétfőn.

„Csak egy cél lebeg a szemünk előtt, hogy győzelemmel zárjuk a csütörtöki meccset és kivívjuk a továbbjutást” – jelentette ki a válogatott kapus, aki szerint kiváló a sorozat döntőjének is otthont adó Puskás Aréna talaja. A tavalyi Magyar Kupa döntőjére utalva megjegyezte: nemcsak neki, hanem a csapat számára sem ismeretlen a nemzeti stadion.

Dibusz szerint az első felvonás pozitívuma, hogy kidolgozott helyzet nélkül játszotta le a meccset a Leverkusen, amely nem tudta megbontani a Ferencváros védekezését. Hozzátette, hogy éppen ezért volt nagyon fájó az eredmény, mert a tervet megvalósították és ahhoz képest rossz eredménnyel tértek haza.

A zöld-fehérek hangulata ezen kívül sem lehet rózsás. Noha az idei első nyolc találkozójukon veretlenek maradtak, ezt követően viszont egymás után kétszer is alulmaradtak. A leverkuseni 2–0-s vereséget követően ugyanis a Puskás Akadémia is legyőzte a Ferencvárost, amely néhány kulcsemberét pihentette a bajnoki összecsapáson. Ezzel szemben a gyógyszergyáriak remek főpróbát tartottak, mivel úgy nyertek 3–2-re a Werder Bremen vendégeként, hogy több kulcsjátékosukat nélkülözték. A Bundesliga kilencedik helyezettje ráadásul erősebb összeállításban készülhet az egy héttel ezelőtti találkozóhoz képest, ugyanis két eltiltott és egy akkor fegyelmi okok miatt nélkülözött játékosa is újra szerepet kaphat.

Bár a Ferencvárosnak mindenképpen támadnia kell, hogy minél előbb csökkentse hátrányát riválisával szemben, azonban mindezt mégis óvatosan kell tennie, mert a Leverkusen egyik legnagyobb erénye éppen a gyors támadásvezetés. Azaz ha túlságosan kinyílna a magyar csapat, azt könnyen megbüntetheti az ellenfele, amely magabiztos előnye birtokában a számára legelőnyösebb taktikával kezdheti a mérkőzést, éppen ezért a támadás és a biztos védekezés közti egyensúly megtalálása kulcskérdés lesz a Ferencváros számára.

A két együttes az előző idény csoportkörében már összecsapott egymással: 2021 őszén a Ruhr-vidéki városban és a magyar fővárosban is egygólos hazai siker született. Az 1–0-s siker most viszont kevés lenne az FTC-nek a továbbjutáshoz.

Ami biztató lehet a sorozatban ötödik bajnoki címükre hajtó zöld-fehéreknek, hogy egyrészt idegenben a 2–0-ás kudarc ellenére sem játszottak alárendelt szerepet, a riválisnak kidolgozott helyzete jószerivel nem is volt, másrészt a Puskás Arénában vélhetően telt ház buzdítja majd a csapatot, amelynek nagy erőt adhat a közönség támogatása.

Egy biztos: a Fradi már azzal is hatalmas bravúrt ért el, hogy bejutott az Európa-liga legjobb 16 csapata közé – ez olyan európai sztárcsapatoknak sem jött össze, mint a Barcelona – és ezzel közel húsz év után az első magyar csapat lett, amely megélte az európai kupatavaszt.

A magyar bajnoknak már a sorsolást követően sem lehettek hamis reményei, hiszen ellenfele nemcsak a világ egyik legjobb bajnokságában számít alapcsapatnak, de a keretértéke is tízszerese a zöld-fehér csapaténál. Ennek ellenére az első mérkőzésen egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepben a ferencvárosiak.

Mindenesetre Dibusz Dénesék ma este a Puskás Arénában több tízezer magyar előtt megpróbálják a lehetetlen: tovább szőni a Ferencváros európai álmait.

A visszavágó 21 órakor a portugál Artur Dias sípjelére indul. A továbbjutó együttes negyeddöntős ellenfele a pénteken 13 órakor kezdődő sorsoláson derül ki, a finálét május 31-én éppen a Puskás Arénában rendezik.

Ferencváros
Európa-liga
Bayer Leverkusen

Most

Népszerű