Ugrás a tartalomra
MTI/Kovács Tamás

Férfi kézilabda-vb - Francia-dán döntő lesz

2023.01.28
07:06
2023.01.28
07:15
Forrás
MTI
A címvédő Dánia után az olimpiai bajnok Franciaország jutott döntőbe az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokságon, mivel a pénteki második elődöntőben 31-26-ra legyőzte az Európa-bajnok és társházigazda Svédországot.

Az első félidőben a hatékonyabban támadó franciáknak két 4-0-s sorozatuk is volt, és a szünetben 16-12-re vezettek. A 48. percre sikerült felzárkóznia két gólra a házigazdának, de a kézsérülés miatt hiányzó legjobb játékosa, Jim Gottfridsson hiányát nem tudta elviselni. A veszprémi Kentin Mahé irányításával rendkívül magabiztos hajrát produkált az olimpiai bajnok, amely az egész meccsen csak egyszer, a hetedik percben 3-2-nél volt hátrányban.

Ludovic Fabregas hat, Dika Mem és Kentin Mahé öt-öt góllal, Vincent Gerard 12 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Eric Johansson öt, Jonathan Carlsbogard és Daniel Pettersson négy-négy találatig, Andreas Palicka kilenc védésig jutott.

A franciák nyolcadik alkalommal jutottak vb-döntőbe, eddig hat siker és egy vereség a mérlegük.

A nap folyamán korábban a címvédő Dánia jutott elsőként fináléba, mivel az elődöntőben 26-23-ra legyőzte Spanyolországot.

Az eredmény 4-4-ig volt kiegyenlített, ezt követően a skandinávok elléptek riválisuktól, és bár az ibériaiak egy gólra többször is felzárkóztak, nem tudták megszakítani a dánok veretlenségi sorozatát.

Az északi ország együttese legutóbb 2017 januárjában veszített vb-mérkőzést - a magyar válogatottal szemben -, azóta immár 25 győzelemnél és két döntetlennél tart, ezzel vb-csúcstartó. Dánia hatodszor jutott döntőbe, eddigi mérlege két győzelem és három vereség.

kézilabda-világbajnokság
Franciaország
Dánia

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.