Ugrás a tartalomra
Facebook/Qatar Football World Cup 2022

Foci vb: Már legkevesebb 6500 vendégmunkás halt meg Katarban

2022.10.07
21:04
2022.10.07
21:11
Forrás
greendex.hu
Az építkezéseken tapasztalt embertelenségek miatt bojkottálja a foci vb-t

8 francia város, köztük a főváros is úgy döntött, hogy a katari labdarúgó vb ökológiai hatása, és az építkezéseken tapasztalt embertelenségek miatt óriás kivetítőn nem közvetítik a Katarban játszódó világversenyt.

Legkevesebb 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i származású vendégmunkás halt meg Katarban az utóbbi tíz évben, mióta az Öböl-menti ország elnyerte a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A munkások nagrésze az építkezéseken vesztette életét a rossz munkakörülmények miatti balesetek, vagy az embertelen forróság miatt. Környezetvédelmi szempontból nézve ez lesz minden idők legpazarlóbb világbajnoksága.

Katarban még ősszel is 40 fok fölé csúszik a hőmérő higanyszála, ami koránt sem megfelelő körülmény a füvesítéshez. Ezért már 10 éve hektárokon kísérletezik a füvesítéssel. A katariak kísérletei alapján a legjobb megoldás az, ha mesterségesen „téli” körülményeket állítanak elő a gyep számára. Ez lényegében azt jelenti, hogy fúvókák segítségével hűtött levegőt fújnak a gyepre. Emellett a pályák folyamatos öntözésére is szükség van: nyaranta napi 50 ezer, telente pedig 10 ezer liter vízre van szükség minden egyes pályán. Ezzel az egyik fő probléma az, hogy a vizet a tengervíz sótalanításával nyerik, ami egy rendkívül energiaigényes eljárás.

Az országban jelenleg 144 zöldellő pálya van: 8 stadion és 136 edzőpálya. Emellett a biztonság kedvéért még 425 ezer négyzetméternyi fűtartalékkal várják a 28 napos világversenyt.

foci vb
Katar

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.
20:54, Frissítve: 08:06

Továbbra is feszült a helyzet Koszovó északi részén

A helyi szerbek ugyanis nem ismerik el az időközi helyi szintű választások eredményeit és a polgármesteri hivatalok előtt tüntetnek, jelenleg békésen. Hétfőn viszont összecsaptak a KFOR békefenntartóival. A NATO további 700 katonát küld a régióba.

Népszerű