Ugrás a tartalomra

Fokozott készültség Európa városaiban az esti Marokkó-Franciaország mérkőzés miatt

2022.12.14
15:07
2022.12.14
17:59
Forrás
Pannon RTV
Franciaországban mintegy tízezer rendőrt és csendőrt vezényelnek az utcákra és közterekre. A hatóságok attól tartanak, hogy a katari labdarúgó-világbajnokság elődöntője utáni ünnepléseket esetleges rendbontások követik.

Franciaországban ezen a világbajnokságon nincsenek szurkolói zónák, de szombaton a Marokkó-Portugália és a Franciaország-Anglia mérkőzések után a rendőrség becslései szerint mintegy 20 ezren ünnepeltek a Champs-Élysées-n. Az ünneplés kezdetben békésen indult, de hajnalban szórványosan összetűzések voltak a rendőrökkel, több kirakatot betörtek és felgyújtottak három robogót. Országosan 170 randalírozót állítottak elő.

Marokkóban mintegy 54 ezer francia állampolgár él, míg Franciaországban több mint egymillió marokkói állampolgárt tartanak számon, egy jelentős részük a házassága révén kettős állampolgár. Marokkó 1956-ig volt francia protektorátus, a két ország között azóta is nagyon erősek a kulturális és gazdasági kapcsolatok.

Hollandiában is fokozott biztonsági kockázatként kezelik a mérkőzést, ezért úgy döntöttek, nem lesznek nyilvános, közös szurkolások. Az afrikai válogatott korábbi győzelmeit követően ugyanis zavargások törtek ki, így négy holland nagyvárosban sem lesz nyilvános meccsnézés. Az amszterdami rendőrség várhatóan kockázatos területnek nyilvánítja a város több részét, ez pedig felhatalmazza a hatóságokat, hogy feltartóztassák és megmotozzák a járókelőket.

Katarban is paprikás a hangulat. A mérkőzésre több ezer marokkói szurkoló szeretne jegyet váltani, a jegypénztárak előtt óriási a tülekedés. A szemtanúk állítása szerint több ember hőgutát kapott a sorban, és sokan orvosi segítségre szorultak.

foci-vb
labdarúgó világbajnokság
Katar 2022
Marokkó

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.