Ugrás a tartalomra

A Forma–1 ura 35 éve döntött Magyarország mellett

2020.09.10
07:41
Forrás
hirado.hu
35 éve, 1985. szeptember 10-én írták alá a Forma–1-ről szóló szerződést, és rá egy évre, 1986-ban rendezték meg az első Magyar Nagydíjat.

A Hungaroringet rekordidő – mindössze nyolc hónap – alatt építették meg. Bernie Ecclestone, a Forma–1 akkori irányítója az 1980-as évek közepén döntötte el, hogy a versenysorozatnak terjeszkednie kell a „vasfüggöny” mögött. Az F1-es autós gyorsasági világbajnokságot üzemeltető szervezet (FOA) elnökének terveiben akkor még a Szovjetunió (főképp Moszkva), Kína, majd Jugoszlávia szerepelt, de végül magyar származású barátja, Rohonyi Tamás tanácsára Budapest felé fordult a figyelme. 1986-tól a legtöbbször Lewis Hamilton nyerte a Magyar Nagydíjat, összesen hat alkalommal, második helyen Michael Schumacher áll négyszeres győzelmével. A 2003-as Magyar Nagydíjon szerepelt először a világverseny történetében magyar pilóta, Baumgartner Zsolt, a Jordan csapatával, ám műszaki hiba miatt végül nem ért célba ezen a futamon. Az aszfaltot 2016-ban teljes egészében felújították, cserélték a vízelvezető szegélyeket és a rázóköveket is. Jelenleg 2027-ig szóló érvényes szerződés van a Forma–1-es Magyar Nagydíj megrendezésére. 

Forma-1
Hungaroring
Lewis Hamilton
Michael Schumacher
Bernie Ecclestone

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.