Ugrás a tartalomra

Ismét indul a Dakaron Saghmeister Gábor

2018.12.30
17:31
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai motoros célja, hogy sikeresen teljesítse a versenyt. Ezúttal azonban nehéz dolga lesz, hiszen először indul szerelő nélküli kategóriában, ahol minden feladat ráhárul majd.

A versenyző ezúttal is keményen készül. A rajt és a cél is Peru fővárosában, Limában lesz. Az 5000 kilométeres távot január 6-a és 17-e között kell teljesíteni. Saghmeister Gábor tisztában van a természeti viszontagságokkal, ugyanis már több dél-amerikai futamon is részt vett. „Először indulok egy olyan kategóriában, ahol 34 versenyző van, és szerelő nélküli kategória, ami azt jelenti, hogy abszolút egyedül leszek. Egyedül reggel elindulok a táborból, egyedül csinálok a verseny közben mindent. Nincs semmi asszisztenciám. Ahogy este megérkezek a táborba magam szerelem a motorkerékpárt, saját magam szerelem a gumikat, az összes beállítást, úgy a teleszkópokat, úgy az olajcsere, a filtercserék, a sátorfelállítás, a motorösszerakás, szóval az összes mindenség rám fog hárulni, szóval ez egy nagyon nagy megpróbáltatás lesz számomra.”

Gábor hetente két-három alkalommal edzésre jár, indul a szerb motocross versenyeken, külföldön is motorozik, az elmúlt években indult a rally világbajnokságon is, az Arab Emirátusokban. Elmondása szerint jó kondiban van, felkészült minden eshetőségre. A sisak, a csizma és a kesztyű majd Gáborral repülnek Dél-Amerikába, a motor már Limában van.

„Van egy kis hátrány ebben az egész dologban, mivel egy 2011-es régi típusú KTM-mel indulok, ami még karburátoros, ami az én motorom, amit én már nagyon jól ismerek, úgyhogy, ha nem lesznek nagyon nagy tengerszint feletti magasságok, erre ez a motor tökéletesen fog működni, ugyanúgy, mint egy injektoros, egy új befecskendezésű motor, de ilyen Arica környékén, amikor megközelítjük a chilei határt, ott lesznek ilyen 3-4000 tengerszint feletti magasságok, és hogyha nem lesznek ilyen völgyes részek, ahol a motor nem kap elég levegőt, akkor szerintem tökéletesen fog működni. Hát majd meglátjuk, sokat kínlódtam tavaly is vele, de valahogy mindig behoztam a célba, úgyhogy a motor működik, találkozunk a célban.”

A Dakar egyébként a világ legnehezebb raliversenye, amely nem kevés veszélyt rejt magában. Sok pilóta életével fizetett a sivatagi versenyen.

Dakar
Saghmeister Gábor
motor
verseny
Szabadka

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.