Ugrás a tartalomra

Jövő héten kezdődik a Vajdasági Birkózóakadémia építése

2020.07.01
07:24
Forrás
Pannon RTV
A jövő héten kezdik építeni a Vajdasági Birkózóakadémiát Magyarkanizsán - ma délelőtt írták alá a kivitelezési szerződést a magyarkanizsai Városházán.

Tavaly október 23-án került sor az akadémia ünnepélyes alapkőletételére. A létrehozását és a szükséges felszerelés beszerzését a magyar kormány 937 millió forinttal támogatja.

Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány ügyvezetője és a kivitelezők aláírták a szerződést. A munkálatokat július 10-én kezdi meg a szabadkai székhelyű Yumol építőipari cég.

Fehér Andrea, a szabadkai Yumol cég képviselője elmondta: „Teljesen üres parcellára kell felépíteni az épületet. Beton munkálatokkal kezdjük, föld munkákkal, majd beton munkálatokkal folytatjuk. Az alapok cölöpökkel lesznek megerősítve, továbbá gépész munkálatok és vízvezeték is lesz természetesen, áram szolgáltatás, tető alá kell raknunk, tehát ács munka, a homlokzatnak a szigetelése és a belső munkálatok.”

Az akadémia főtervezője Valkay Zoltán. Elmondta, több stílust is alkalmazott, valamint a Magyarkanizsa építészetére jellegzetes elemeket is igyekezett belecsempészni a tervekbe: „Pár kanizsai elem is beleépült, többek között a város zászlajában is fellelhető András-kereszt, ami általában a lépcső korlátokat és a sátortetős résznél a felső laternánál a koronaszerű díszítményét képezi, tehát ezáltal is próbáltam visszaidézni.”

A birkózóakadémia az oktatást és a turizmust is fellendítheti majd Magyarkanizsán - mondta Fejsztámer Róbert. Magyarkanizsa polgármestere kiemelte: „Önkormányzati szinten mindenféleképpen nagyon fontos, hogy ez az akadémia itt jól és megfelelően működjön. Ezért az önkormányzat infrastrukturális és logisztikai szempontból is mindent meg fog tenni azért, hogy jól és jó tempóban tudjon haladni a kivitelezés.”

Az akadémián 25-30 birkózóval a tervek szerint 2-3 szakképzett, tapasztalt edző foglalkozik majd. Elsősorban a 15 és 20 év közötti tehetséges fiatalokat kapcsolnák be az akadémia munkájába.

Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány ügyvezetője: „Mi nem csapatokat építünk, hanem egyénekkel fogunk foglalkozni, a végcél pedig az, hogy kihasználva a nagy hagyományokat, amelyekkel a magyar birkózás és a szerbiai birkózás rendelkezik, valamint a kiváló szakemberek segítségével kiemelkedő sportolókat neveljünk. Én úgy gondolom, hogy ennek eredményeként innen sok jó birkózó fog kikerülni.”

Most még üresen áll a terület Magyarkanizsán, viszont jövő hét végétől már munkagépektől lesz hangos ez a terület. Maga az akadémia külső és belső hasznos területe 3000 négyzetméter lesz, kiépítenek több irodahelyiséget, egy 49 férőhelyes kollégiumot, egy 800 négyzetméteres sportcsarnokot, továbbá orvosi szobát és konditermet is. A munkálatok várhatóan jövő év augusztusában fejeződnek be.

Vajdasági Birkózóakadémia
Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány
Bálint Zoltán
Yumol
Fejsztámer Róbert
Magyarkanizsa

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.