Ugrás a tartalomra

Karate Világkupa Nagybecskereken

2021.11.14
15:30
Forrás
Pannon RTV
Shotokan Karate Világkupa színhelye a hétvégén Nagybecskerek. A város két sportcsarnokában 35 ország mintegy 1200 versenyzője mérte össze a tudását a harcművészetben és a formagyakorlatokban.

A járványhelyzet nagy hatással van a sportrendezvények megszervezésére. Különösen azokra, melyekre több országból érkeznek versenyzők.

Milorad Ćopić, a szerbiai Shotokan Szövetség elnöke: „Egy ilyen versenyt megszervezni járványhelyzetben valóban nagy siker. A versenyzők négy kontinensről érkeztek. Szerbia teljes létszámban képviselteti magát, minden korosztályban. Ebből a szempontból is elégedett vagyok. Nagybecskerek Város nagyszerű szervező és jelenleg a karate sport központja Szerbiában.”

A Shotokan karate az öt nagy karateág egyike. Célja nem kizárólag a győzelem, vagy a vereség eldöntése, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és ezáltal a jellem fejlesztése.

Vukica Ćapić Atanacković, Nagybecskerek Sportszövetségének a főtitkára: „Több mint 1200 versenyzőt jelentettek be. Nagybecskerek a legjobb feltételeket képes biztosítani Szerbiában egy ilyen versenyhez. A világverseny megszervezésével Nagybecskerek ismét igazolta, hogy megérdemelte az Európa Sportvárosa 2021 címet.”

Szerbiát közel kétszáz versenyző képviselte. Minden korosztályban és kategóriában jelen voltak.

Sanela Vajagić, a szerb női karate-válogatott edzője: „Versenyzőink a formagyakorlatokban - úgy a juniorok, mint a szeniorok - rendkívül jó eredményeket értek el. Mindannyian az élmezőnyben vagyunk, az első három között. Úgy gondolom, hogy igazoltuk a szelektorunk, Aleksandar Ćirović bizalmát.”

Magyarországról is népes tábor érkezett. Hetvenketten képviselték a karatét, amely az anyaországban nem tartozik a kiemelten támogatott sportágak közé.

Juhász Zoltán, edző, Magyarország: „Reméljük, a továbbiakban is sikerül majd megtalálnunk azt a tábort, amely jár hozzánk, mind versenyekre, mind edzésekre. Nagyjából ezt a tizenéves korosztályt céloznánk meg. Viszont vannak veterán versenyzőink is. Jelenleg is itt a versenyen velünk. További úgymond siker, vagy eredmény, hogy a Nemzeti Alaptantervbe bekerült a karate, mint oktatható önvédelem.”

A világon húszmillió ember gyakorolja ezt a fajta harcművészetet. Nem szerepel az olimpiai sportok listáján. Ezt a versenyeken tapasztalt nagy sérülési aránnyal, valamint a karate stílusainak és szövetségeinek a megosztottságával indokolják a szakértők.

Nagybecskerek
karate
Shotokan Karate Világkupa

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.