Ugrás a tartalomra

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

2022.09.24
17:29
2022.09.24
20:18
Forrás
Pannon RTV
Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

A lovasíjászatot napjainkban sport- és szabadidős tevékenységként űzik kedvelői. Az Adán megtartott versenyen Győri Inesz második lett: „Hat éve lovagolok, és három éve lovasíjászkodom. Magyarországon és itt Szerbiában is jártam már versenyen. Leginkább az fogott meg ebben, hogy a lovakkal vagyok.”

Sándor Krisztián a zentai Arcus Íjászegyesület tagja. Tudását egy ideje lovasíjászattal is igyekszik bővíteni: „Nagyon elkezdett vonzani, hogy nemcsak egy sport az íjászat, hanem belsőleg, lelkileg is az ember fejlődik. Ez az íjászattal jár. Ahhoz, hogy egy tökéletes és szép lövést le tudjon adni valaki, ahhoz belsőleg is meg kell, hogy nyugodjon és ez az íjászat ez nekem segített ebben és abban, hogy összeszedett legyek. A lovasíjászat pedig nagy vágyam volt, mivel én lovagoltam előtte.”

A Lovasvölgy tulajdonosának, Boldizsár Kornél életének tíz éve szerves része a lovasíjászkodás. Mesterének tudhatja a lovasíjászat sportként való újrateremtésének közismerté vált alakját, Kassai Lajost. A szervező elmondta, hogy bár jelenleg nincs kihívója versenyüknek, bíznak benne, hogy ez a jövőben változni fog, valamint nemzetközi versenyeknek is otthont adhatnak majd hamarosan: „Elsődleges célom az volt a versennyel, hogy az adaiak lássák, hogy itt zajlik egy sport, ami nem annyira ismert számukra. A másodlagos célom pedig az lett volna, hogy bemutassuk a szülőknek, családtagoknak és az adaiaknak, hogy a környező lovasíjászok - adaiak, zentaiak vagyunk főleg - hogy mennyire jól csináljuk ezt a sportot.”

Boldizsár Kornél hozzátette, ahhoz, hogy valakiből profi lovasíjász váljon, elengedhetetlen a gyakori edzés, a technikailag kiváló lovagló- és íjásztudás, valamint a kitartás.

Az eseményt Ada község önkormányzata támogatta.

lovasíjászat
Ada

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.