Ugrás a tartalomra

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

2022.09.24
17:29
2022.09.24
20:18
Forrás
Pannon RTV
Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

A lovasíjászatot napjainkban sport- és szabadidős tevékenységként űzik kedvelői. Az Adán megtartott versenyen Győri Inesz második lett: „Hat éve lovagolok, és három éve lovasíjászkodom. Magyarországon és itt Szerbiában is jártam már versenyen. Leginkább az fogott meg ebben, hogy a lovakkal vagyok.”

Sándor Krisztián a zentai Arcus Íjászegyesület tagja. Tudását egy ideje lovasíjászattal is igyekszik bővíteni: „Nagyon elkezdett vonzani, hogy nemcsak egy sport az íjászat, hanem belsőleg, lelkileg is az ember fejlődik. Ez az íjászattal jár. Ahhoz, hogy egy tökéletes és szép lövést le tudjon adni valaki, ahhoz belsőleg is meg kell, hogy nyugodjon és ez az íjászat ez nekem segített ebben és abban, hogy összeszedett legyek. A lovasíjászat pedig nagy vágyam volt, mivel én lovagoltam előtte.”

A Lovasvölgy tulajdonosának, Boldizsár Kornél életének tíz éve szerves része a lovasíjászkodás. Mesterének tudhatja a lovasíjászat sportként való újrateremtésének közismerté vált alakját, Kassai Lajost. A szervező elmondta, hogy bár jelenleg nincs kihívója versenyüknek, bíznak benne, hogy ez a jövőben változni fog, valamint nemzetközi versenyeknek is otthont adhatnak majd hamarosan: „Elsődleges célom az volt a versennyel, hogy az adaiak lássák, hogy itt zajlik egy sport, ami nem annyira ismert számukra. A másodlagos célom pedig az lett volna, hogy bemutassuk a szülőknek, családtagoknak és az adaiaknak, hogy a környező lovasíjászok - adaiak, zentaiak vagyunk főleg - hogy mennyire jól csináljuk ezt a sportot.”

Boldizsár Kornél hozzátette, ahhoz, hogy valakiből profi lovasíjász váljon, elengedhetetlen a gyakori edzés, a technikailag kiváló lovagló- és íjásztudás, valamint a kitartás.

Az eseményt Ada község önkormányzata támogatta.

lovasíjászat
Ada

Most

13:10, Frissítve: 13:27

Ne hagyjuk elveszni a disznótorozás hagyományát!

Hagyományos disznótoron vehettek részt az érdeklődők a szabadkai Makkhetes helyi közösségben. Az esemény célja, hogy tovább őrizzék a tradíciót, megismertessék a fiatalok körében is, majd a befolyt összeget jótékony célja fordítsák.
12:11, Frissítve: 12:22

Zenés könyvbemutató Magyarkanizsán

Közelít valaki címmel tartotta meg zenés könyvbemutatóját Vári Fábián László Kossuth-díjas kárpátaljai költő Magyarkanizsán a Regionális Kreatív Műhely próbatermében.
10:08

A kaland itt kezdődik!

Ezzel a jelmondattal zajlik Belgrádban a Nemzetközi Turisztikai Vásár. A február 22-e és 25-e között megrendezett eseményen közel 30 ország képviselteti magát. A vásár idei partnerországa Görögország.

Népszerű