Ugrás a tartalomra

Kevesebb mint 200 sárkányfenyő maradt a vadonban

2020.01.20
12:29
Forrás
sokszinuvidek.hu
Dinoszauruszok előtti időkből származó fákat mentettek a tűz elől Ausztráliában. Kevesebb mint 200 sárkányfenyő maradt a vadonban a bolygón töltött 90 millió év alatt.

A legtöbb tűzoltó és önkéntes az embereket és az állatokat menti a tűz elől Ausztráliában, a fák és a növényzet mentése háttérbe szorult. De többnyire helyi lakosokból álló önkéntes tűzoltók kidolgoztak egy tervet, hogy az egyedül itt élő, őshonos, ősi és hihetetlenül ritka wollemiákat megmentsék a tűz martalékából, írja a Mother Nature Network. E fenyők közül mintegy 200 él vadon, egyedül Ausztráliában. Dinoszauruszfának is hívják őket, mivel még a dinoszauruszok előtti időkből származnak. Új-Dél-Wales nemzeti parkjában állnak csoportosan, szép és különleges ligetet alkotva. Pontos helyüket hosszú ideig titokban tartották a nagyközönség előtt, hogy biztonságban maradjanak.  De a tűz nem válogat, Új-Dél-Wales és Victoria állam a két legsúlyosabban érintett terület, legalább 28 ember halt meg, és mostanra több mint 500 millió állat pusztult el az erdő- és bozóttüzekben Ausztrália-szerte.

90 millió év után kihalás fenyegeti a wollemiákat, vagyis a sárkányfenyőket, hisz az egykori 34 millióról 200 egyedre csökkent a számuk a bolygón az évmilliók alatt, most pedig ezt a kevés fát is a tűz fenyegette, amíg hozzá nem láttak a megmentésükhöz.

Egy speciális kontingens a fenyők megerősítésére összpontosított. Az Australian Broadcasting Corporation képviselője elmondta, hogy a héten légi tartályhajókat küldtek, hogy tűzálló anyaggal körülvegyék a fákat. Egy öntözőrendszert ástak sietve a liget körül. Mivel a fák egy keskeny kanyonban állnak a parkban, a tűzoltók csak repülővel tudták megközelíteni a területet, és kötélen ereszkedtek le, hogy a talaj nedvességét folyamatosan biztosítsák.

A Wollemi Nemzeti Park az egyetlen hely a világon, ahol ezeket a fákat vadon találják meg, és mivel kevesebb mint 200 maradt belőlük, tudtuk, hogy mindent meg kell tennünk, hogy megmentsük őket – magyarázta Matt Kean, Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztere a CNN-nek adott nyilatkozatában.

Miközben ezen a héten a várva várt eső megérkezett a kontinens egyes részein, 100 bozóttűz továbbra is veszélyesen füstöl, egyes helyeken pedig immár az áradás fenyeget.

A sárkányfenyők remélhetőleg túlélik a mostani veszélyt, hisz a bolygón töltött 90 millió év alatt sok katasztrófa szemtanúi voltak már. De ez lehet az első alkalom, amikor emberi segítségre van szükségük ezeknek a 130 méter magasra is megnövő óriásoknak a túléléshez.
Az éghajlatváltozás okozta szélsőségek miatt, ami a mostani extrém időjárást, ezáltal pedig az elharapózó tűzvészt is okozta Ausztráliában, azonban lehetséges, hogy nem utoljára van szükségük a segítségünkre.

Ausztrália
tűz
fenyő

Most

08:08

Ma két csapat bejut a Bajnokok Ligája elődöntőjébe

Két negyeddöntős párharc fejeződik be a labdarúgó Bajnokok Ligájában kedd este, amikor a továbbjutáshoz az FC Barcelonának otthon, az Atlético Madridnak pedig idegenben kellene megőriznie a múlt héten megszerzett egygólos előnyét.

Népszerű