Ugrás a tartalomra

Királyhalom lovasa nyerte a Vajdasági Vágtát

2021.06.19
18:36
2021.06.20
07:31
Forrás
Pannon RTV
Gulyás Szabolcs, Királyhalom lovasa lett az első a Vajdasági Vágtán, így ő már biztosan ott lesz október elején a Nemzeti Vágtán, a budapesti Hősök terén.

A két előfutam után a döntőben három kishuszár állt rajthoz. Erdei Anna Dorka Kishegyes képviseletében, Fehér Kristóf Adorján színeiben, Vujevity Stella pedig Doroszlóért lovagolt. A döntő futamban Erdei Anna Dorka és Bohóc nevű lova futott be elsőként. Második lett Adorján, harmadik Doroszló.

Erdei Anna Dorka: „Nagyon jól érzem magam, élveztem a verseny minden egyes pillanatát, nagyon jó érzés most itt állni. Eléggé erős mezőny volt az idei, főleg a kishuszárok között, meg persze a nagyok között is. Elég megtisztelő, hogy itt állhatok most és köszönöm az összes szurkolónak.”

A felnőttek versenyében négy előfutamot rendeztek. A döntőbe jutottak közül egy sérülés miatt csak hárman álltak rajthoz - Cékus Noémi Bácsfeketehegy képviseletében, Rostás Zsolt Adorján, Gulyás Szabolcs pedig Királyhalom színeiben. Erős döntőt várt a közönség, és szoros is volt a verseny. Végül Gulyás Szabolcs ért be leggyorsabban a célba Déva Szándék nevű lován.

„Nagyon szoros volt a döntő, de úgy voltam vele, hogy engedem őket, had menjenek, én meg tartom velük a tempót és amikor lehetőségem lesz, akkor megpróbálok támadni, és úgy döntöttem itt a kanyarban, hogy megpróbálok közelebb menni hozzájuk, nehogy véletlen megszökjenek, és hála Istennek, ez is sikerült, de ezeket a szalmabálákat nagyon nézegette a lovam. Ahogy befordultam a célegyenesbe a startzónánál, azokat a szalagokat és akkor stopolgatott nekem a ló picikét, tartott visszafelé, mondom, hát ezt a picit bírd még ki, menjünk keresztül rajta, de hála Istennek sikerült.”

A Vajdasági Vágta a Nemzeti Vágta előfutama. A budapesti eseményt október elseje és harmadika között rendezik majd meg a Hősök terén.

A döntő eredményei:

1. Királyhalom lovasa Gulyás Szabolcs Déva Szándék nevű lovával

2. Bácsfeketehegy lovasa Cékus Noémi Copra nevű lovával

3. Adorján lovasa Rostás Zsolt London nevű lovával

Magyarkanizsa lovasa Szőke Dániel Bessie nevű lovával nem tudott elindulni a döntőben, mivel a ló ínszakadást szenvedett.

KISHUSZÁROK

1. Kishegyes – Erdei Anna Dorka Bohóc nevű lovával

2. Adorján – Fehér Kristóf Penny nevű lovával

3. Doroszló - Vujevity Stella Szingó nevű lovával

AZ ELŐFUTAMOK ÉS A KISHUSZÁR FUTAMOK

A lóversenypályán a kora délutáni órákban 4 előfutamot és 2 kishuszár futamot tartottak. Erdei Anna Dorka most először indult a Vajdasági Vágtán. A kishuszárok között futott Bohóc nevű lovával, Kishegyes képviseletében, és megnyerte a futamát.

„Nagyon jó volt, a másik ló is nagyon erős volt, látszik, hogy ő is nagyon fel van készítve, mi is sokat gyakoroltunk, amint elkerültem ott már éreztem, hogy sikerülni fog.”

A rendezvény fővédnöke Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „Első pillantásra ez a lovakról és a lóversenyzésről szól, de ha jobban belegondolunk, ez a közösségépítésről szól, a közösség energiájáról szól, az identitásmegőrzés állapotáról és állásáról szól. Azt szoktuk mondani, hogy a magyar, az egy lovas nemzet, és valljuk is, hogy ez így van. Ha már így van, akkor azt gondolom, hogy identitásmegőrzést csak abban az esetben tudunk kiteljesíteni, hogyha ezt az elemét nem felejtjük el.”

A Nemzeti Vágta idei versenysorozatának első állomása a vajdasági. A futamok szabályai kissé változtak, ezeket itt próbálják ki először - mondta Bunford Tivadar, a szervező Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány elnöke.

„Arról van szó, hogy mindig a fölvezetők egészen a start gumiig, amit ugye elengedtek, addig vezették a lovakat, most pedig 50 méterrel előbb el kell engedjék a lovakat, és ez nagyobb feladatot ró a lovasra, tehát bizonyosságot kell tennie arról, hogy az a lovas ura a helyzetnek, tudja-e vezetni a lovat, vagy csak fönnmarad a ló hátán. Csak utas vagy irányít is. Én bízom benne, hogy a vajdasági lovasok irányítanak.”

A rendezvény egyik kísérőprogramja a főzőverseny volt, amelyen mintegy 50 csapat mérte össze tudását gulyáskészítésben. A hertelendyfalvi csapat alapanyaga a vöröshagyma és a marhahús volt.

Ömböli Zoltán: „Aztán hozzájön a zöldségféle, lesz benne krumpli, só, bors. Ez lesz körülbelül az összes.
- Mitől sajátságos ez a recept, vagy ez egy általános recept, amit hoztak?
- Ez olyan íz szerint van inkább.”

A szenttamásiak a természetes alapanyagokban hisznek. A húst a szervezők biztosították minden csapatnak.

Horváth Vince: „A többi pedig paprika, paradicsom, zöldség, sárgarépa, burgonya, ezeket kell apró kockára vágni és mint a gulyásleves. Na most gulyás levest lehet sokféleképpen készíteni, mi egy saját recept alapján csináljuk, majd meglátjuk az eredményt.”

Az első futam eredménye:

1 . Bácsfeketehegy – Cékus Noémi Copra nevű lovával

2. Szabadka – Szabó Nikolett Pipacs nevű lovával

3. Topolya – Kalmár Liana Titán nevű lovával

4.  Doroszló – Szombati Katarina Inn-Mikelle 5 nevű lovával

A második futam eredménye:

1 .Adorján – Rostás Zsolt London nevű lovával

2. Torda  - Erős Szilvia Dorka nevű lovával

3. Temerin Törteli Róbert Dóra nevű lovával

Kishegyes lovasa Cékus Árpád, Uwais lovával nem tudott elindulni.

A harmadik futam eredménye:

1. Magyarkanizsa – Szőke Dániel Bessie nevű lovával

2. Ada - Fekecs Árpád Ciráta nevű lovával

3. Törökkanizsa – Tokity Dominik Csinos nevű lovával

4. Hertelendyfalva – Dér Róbert Vezér nevű lovával

A negyedik futam eredménye:

1. Királyhalom – Gulyás Szabolcs Déva Szándék nevű lovával

2. Csantavér – Januskó Szabina Doreana nevű lovával

3. Oromhegyes – Dudás István Csóró nevű lovával

4. Óbecse – Papp Géza Kicsi nevű lovával

KISHUSZÁROK

Az első futam eredménye:

1. Adorján – Fehér Kristóf Penny nevű lovával

2. Doroszló - Vujevity Stella Szingó nevű lovával

3. Temerin - Pasalia Kira Manó nevű lovával

A második futam eredménye:

1. Kishegyes – Erdei Anna Dorka Bohóc nevű lovával

2. Orom - Vajda Balázs Betyár nevű lovával
 

Vajdasági Vágta

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.