Ugrás a tartalomra

Kitartásra nevel a lovastorna

2019.04.29
07:54
2019.04.29
17:06
Forrás
Pannon RTV
Az ember azt gondolná, lovardába kell mennie ahhoz, hogy részt vehessen egy igazi lovastornán, esetleg ki is próbálhassa ügyességét. Temerin minderre az ellenpélda.

A településen szerény körülmények között lehetősége van a gyerekeknek lovastornán való részvételre, amelynek köztudottan számos jótékony hatása van a motorikus képességek fejlesztésében.

A lovastorna térségünkben kevésbé elterjedt sport, pedig fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, sőt a ritmusérzéket is. A gyerekek maguk is elmondták, miért szeretik.

Bado Nikita, Temerin:
„- Nagyon jó érzés, és nagyon szeretek is.
- Nem félsz?
- Nem. Mert akkor a ló megérzi, és több mint valószínű, hogy ledob.”

Verebélyi Viktor, Temerin: „Az embernek szeretnie kell az állatokat. Nem szabad félni, de ez nem azt jelenti, hogy vakmerőnek kell lenni, tehát egy kicsike biztonságérzet kell, de hogyha az ember megfontolt, akkor nincs semmiféle ilyen.”

Fehér Andrea, Temerin: „Különféle gyakorlatokat csinálunk, meg ügetünk, és ezt én élvezem.”

A lovastorna kitartásra nevel, hiszen a gyakorlatok elsajátításához türelemre van szükség, ezenkívül csapatmunkára tanít, mert együtt kell működni a lóval, ha sikeres gyakorlatot szeretnénk, mondja Kovacsics Viola oktató: „A lovasok azt szokták számon tartani, hányszor esnek le a lóról, a lovastornások nem szoktak esni, ők esetleg csúnyán ugranak le, nem olyan szépen. Alapból ügetésben már lecsúsznak a lovon, tehát ha előbb esik le, akkor csak véletlenül lecsúszott, és nincsen probléma.”

Ha nem lenne a Csinos, bizony tornázni sem lehetne Temerinben. A türelmes ló Kósa Sándor munkáját dicséri, aki hosszú évek óta foglalkozik az állatokkal, idén is öt lovat készít fel a Vágtára, hármat a vajdaságira, kettőt pedig magyarországi futamokra.

Temerin
lovastorna

Most

15:17, Frissítve: 15:23

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.
13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű