Ugrás a tartalomra

A magyar férfi vízilabdások bronzot nyertek

2021.08.08
13:01
2021.08.08
17:43
Forrás
MTI
Összesítésben a 15. helyen fejezte Magyarország a 32. nyári olimpiai játékokat Tokióban. A játékok 17., egyben utolsó versenynapján a férfi vízilabda-válogatott bronzérmet nyert, ezzel pedig megszerezték Magyarország 20. érmét.

Märcz Tamás szövetségi kapitány Európa-bajnok csapata 9-5-re verte a spanyolokat a harmadik helyért kiírt találkozón. A férfiak legutóbb a 2008-as, magyar diadallal zárult pekingi játékokon állhattak dobogóra.

Magyarország mindkét nemnél érmet szerzett a tokiói pólótornán, szombaton a női együttes ugyancsak megnyerte a bronzmeccset.

Magyarország vezeti vízilabdában az olimpiai örökranglistát, ez volt a negyedik bronz 9 arany és 3 ezüst mellett.

Férfi vízilabdatorna, elődöntő:
Magyarország-Spanyolország 9-5 (3-3, 2-2, 1-0, 3-0)
--------------------------------------------------
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
    gólszerzők: Vámos 2, Manhercz, Zalánki, Hárai, Jansik, Hosnyánszky, Angyal, Varga, illetve Egana 2, Rocha, Compte, Dominguez
    gól/ötméteres: 6/6, illetve 5/14
    gól/emberelőny: 7/14, illetve 4/12

    Magyarország:
    -------------
Nagy - Manhercz, Zalánki, Vámos, Jansik, Varga, Mezei - cserék: Angyal, Hosnyánszky, Hárai, Pásztor, Erdélyi

    Spanyolország:
    ------------
Pinedo - Egana, Ortega, Dominguez, Gonfaus, Famera, Rocha - cserék: Compte, Sanahuja, Miranda, Guell, Sanchez

A két válogatott hasonló utat járt be, a magyar a görögöktől kapott ki a csoportban és az elődöntőben, míg a spanyolok a szerbekkel jártak ugyanígy. Ez a két csapat vívta a 2020-as budapesti Európa-bajnokság döntőjét, akkor Märcz Tamás együttese büntetőkkel győzött.

A spanyolok emberelőnyös találatával kezdődött a találkozó, Manhercz hasonló szituációból egyenlített. Az újabb fórnál Nagy Viktor védett, a túloldalon Varga Dénes lőtt nagy kapufát. Kettős előnyből Zalánki szerzett vezetést, a spanyoloktól Compte tett ugyanígy, közte pedig Rocha használta ki a fórt. Hárai centerezésével lett újra egyenlő (3-3).

A második negyed elején Jansik remek egyéni megmozdulásával szerzett vezetést a magyar csapat: lerázta védőjét, majd higgadtan ejtett a hosszú sarokba. A spanyolok két emberelőnyös helyezetet is kihagytak, a harmadiknál is védett Nagy Viktor, de a kipattanó labdát Dominguez a kapuba ütötte. Hosnyánszky fórból talált be, akárcsak a másik oldalon Egana (5-5).

A harmadik játékrészben Vámos használta ki az újabb előnyt, bár a kapus beleért a lövésbe, de a labda becsorgott a kapuba. Nagy Viktor kétszer nagyot védett, majd Angyal ejtését követően hosszan videóztak a bírók, bár láthatólag nem volt gól, és végül nem is ítéltek azt. Kölcsönösen kimaradt helyzetek jellemezték a negyedet, több találat már nem született (6-5).

A zárószakaszban is a spanyolok hozták el a labdát, de Nagy kezében halt el a lövés. Megkapták a "menetrendszerű" előnyt, időt kértek, ám csak a kapufát találták el. Märcz Tamás is időt kért, és fórból Vámos bombázott a hálóba - először volt két gól az előny. Az újabb hátrányt is sikerült kivédekezni, az eksztázisban védő Nagy hárított, akárcsak a következő spanyol támadásnál. A túloldalon Angyal a hosszúba lőtt, és a magyar játékosok gólöröméből látszott, hogy ez mennyire fontos találat volt. Ráadásul a spanyol akciónál a kapus előreúszott, labdaszerzés után pedig Varga az üres kapuba helyezett, így már négy gól volt az előny, s ezzel eldőlt a meccs. Nagy Viktor még bemutatott néhány bravúrt, majd az utolsó fél percben a spanyolok már nem is próbáltak támadni.

A magyar csapat a vízbe ugorva ünnepelt, ahol a játékosok kört alkotva a középen maradt Nagy Viktor nevét skandálták, akit láthatólag meghatott a spontán ünneplés.

Magyarország összesen 6 arany-, 7 ezüst- és 7 bronzérmet nyert a 32. nyári olimpiai játékokon. A magyar küldöttség az 1996-os atlantai olimpia óta nem szerzett ennyi érmet, ekkor 21-gyel sikerült hazatérniük. A tokiói olimpián a dobogó első helyét 200 méteres pillangóúszásban Milák Kristóf foglalhatta el, kardvívásban Szilágyi Áron, míg kötöttfogású birkózásban Lőrincz Tamás. Taroltak a magyarok kajakban is, 1000 méteren Kopasz Bálint, 200 méteren Tótka Sándor ért elsőként célba, valamint 500 méteren első lett a magyar női kajak-négyes is.

Milák Kristóf az aranyérem mellé egy ezüstöt is szerzett 100 méteres pillangóúszásban. Ezüstérmes lett még Siklósi Gergely párbajtőrvívó, Lőrincz Viktor birkózó, Varga Ádám kajakozó, Berecz Zsombor vitorlás, Rasovszky Kristóf nyílt vízi úszó és Csipes Tamara kajakozó.

Bronzéremmel tért haza a női és a férfi vízilabda-válogatott, a férfi kardvívó csapat, Tóth Krisztián dzsúdózó, Kovács Sarolta öttusás, Hárspataki Gábor karatézó és a női kajak páros, Kozák Danuta és Bodonyi Dóra is.

vízilabda
Tokió 2020

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.