Ugrás a tartalomra

A magyar lányok óriási bravúrral győzték le a címvédő, olimpiai és világbajnok amerikai csapatot

2022.11.05
19:01
2022.11.05
19:18
Forrás
MTI
Az amerikaiak legyőzésével döntőben a magyar csapat. A magyar női vízilabda-válogatott óriási bravúrral, 10-9-re legyőzte a címvédő, olimpiai és világbajnok amerikai csapatot a Tenerifén zajló világliga szuperdöntőjének elődöntőjében.

Bíró Attila együttese már kétgólos hátrányban is volt a 14-szeres világliga-győztes, a legutóbbi három olimpián és négy világbajnokságon győztes amerikaiakkal szemben, azonban kiváló védekezéssel és hatékony támadójátékkal fordítani tudott.

A magyarok a vasárnapi fináléban az olimpiai ezüstérmes spanyolokkal találkoznak. A két csapat a csoportkörben már játszott egymással, csütörtökön az ibériaiak 15-11-re diadalmaskodtak.

    Eredmények, elődöntő:
Magyarország-Egyesült Államok 10-9 (3-3, 3-2, 1-2, 3-2)
------------------------------------------------------
a magyar csapat gólszerzői: Szilágyi 3, Máté, Keszthelyi-Nagy 2-2, Vályi, Gurisatti, Hajdú 1-1

A két csapat legutóbb a magyarországi rendezésű nyári világbajnokság döntőjében találkozott egymással, az amerikaiak akkor 9-7-es győzelmet arattak. Két évvel ezelőtt a világliga athéni fináléjában is összecsaptak a felek, akkor az amerikaiak sorozatban a hetedik, összességében a 14. világliga-elsőségüket ünnepelhették.

A szombati összecsapást nagyszerűen kezdte a magyar csapat, Vályi Vanda mindössze 24 másodperc elteltével betalált, a kapuban pedig Magyari Alda mutatott be szép védéseket emberhátrányban. Az amerikaiak közel öt perc játék után találtak be először, majd egy perccel az első szünet előtt a vezetést is megszerezték. Ekkor Máté Zsuzsanna pillanatai következtek, két bombagólt lőtt, igaz, a rivális is betalált ebben a rövid periódusban (3-3).

A második negyedet amerikai gól vezette fel, majd növelték előnyüket a tengerentúliak, de Gurisatti Gréta emberelőnyből gyorsan válaszolt. Az egyenlítés Keszthelyi-Nagy Rita szemfüles találatával jött össze, aztán 1.9 másodperccel a nagyszünet előtt Szilágyi Dorottya a félpályáról használta ki az amerikai kapus figyelmetlenségét (6-5).

A fordulás után az amerikaiaké volt az első gól, védekezésben mindkét gárda kiválóan teljesített ekkor. Két perccel a játékrész vége előtt fórt kapott a címvédő, az időkérés után pedig szépen megjátszott labdával előnybe is került. A létszámfölény a túloldalon is adott volt, de a magyar lövés nyomán a labda a kapufáról pattant ki. A közel nyolcperces magyar gólcsendet végül Szilágyi törte meg egy lefordulás végén (7-7).

A záró nyolc perc Keszthelyi-Nagy értékesített ötméteresével kezdődött, majd az amerikaiak Jenna Flynn szenzációs kapufás góljával egyenlítettek. Kapaszkodni ugyanakkor újra a címvédőnek kellett, miután a 16 esztendős Hajdú Kata egy felsőléces bombagóllal megszerezte a vezetést. Sőt, bő két perccel a vége előtt fórt kapott a magyar csapat, Bíró Attila időkérése után pedig Szilágyi Dorottya fejezte be a figurát. Az amerikaiak gyorsan válaszoltak, így nyílt lett a hajrá, ráadásul fél perc múlva egy furcsa bírói ítélet után feldobást követően az egyenlítésért támadhatott az ellenfél, de szép védekezés után a magyarokhoz került a labda. Negyvenhárom másodperccel a vége előtt ráadásul fórt kaptak, Szilágyi lövését azonban védte a kapus.

A játékidőből 25 másodperc maradt, amikor Adam Krikorian időt kért, de az amerikaiak már nem jutottak el igazi lehetőségig.

"Túl vagyunk a világbajnokon, jöhet az Európa-bajnok - idézte a magyar szövetség honlapja Bíró Attila szövetségi kapitányt. - A legfontosabb számomra, ami a mentális felkészítés során rendre előtérbe kerül: kezdenek sokan felnőtté válni a csapatból. Ez azt jelenti, hogy a felelősségvállalás súlya nem nyomasztja őket, egy rossz lövés, rossz passz, egy hiba nem veszi el a játékkedvet, képesek felvállalni azt a felelősséget, amely nélkül nem lenne látható a fejlődési ív. Annyira gyors és hullámzó a játék mindkét oldalon, hogy nincs idő a hibákon rágódni, menni kell ugyanazzal a bátorsággal tovább, túl kell lépni mindenen. Felelősségvállalás nélkül ugyanis nincs felnőtté válás."

A kapitány megjegyezte, a spanyolok elleni finálé más miatt lesz nehéz mérkőzés, jobban kell majd védekeznie az együttesnek, mint a csoportmeccsen.

Az amerikai válogatott legutóbb a 2013-as barcelonai világbajnokságon szenvedett vereséget világesemény egyenes kiesés szakaszában, akkor a házigazda spanyolokkal szemben maradt alul a negyeddöntőben.

    korábban:
Spanyolország-Hollandia 14-10 (2-2, 4-2, 3-3, 5-3)
    korábban:
    az 5-8. helyért:
Olaszország - Új-Zéland 13-5 (2-1, 4-2, 3-0, 4-2)
Ausztrália-Kanada 12-10 (2-3, 3-3, 5-1, 2-3)

magyar
amerikai
vízilabda
világliga

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.