Ugrás a tartalomra

Maraton az erkélyen, a lakásban, az udvarban

2020.04.25
16:36
2020.04.25
17:42
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus-járvány miatt egyre többen választják a biztonságos, otthoni sportolást. A karanténfutást egyre több sportoló választja. A mozgalomhoz több vajdasági futó is csatlakozott.

Egy francia férfi lefutott egy maratont a hét méter hosszú erkélyén - terjedt el a hír futótűzként a világhálón március végén. Majd azt olvashattuk, hogy egy tapasztalt orosz futó mintegy tíz órán át körözött a hálószobaágya körül, hogy lefussa az ultramaratont. A kitartó sportemberek nem mindennapi teljesítményén felbuzdulva számos futó avatta fel saját udvarát futópályaként, ezáltal kialakítva egy új sportágat a karanténfutást. Így tett három szabadkai futó is.

Remete Hajnalka, a Pannon RTV marketingigazgatója számos félmaratoni versenyt teljesített már. Szerencsés, mert a kijárási tilalom alatt szülei házánál egy 100 méter hosszú pályán, zöldövezetben futhatott, és teljesíthette idei első félmaratonját 2 óra 55 perc alatt. A családja volt a szurkolótábor.

„Számomra nagyon fontos a mozgás, különösen a futás. Most már a mindennapjaim részévé vált. Mindig erőt tudok meríteni belőle. Hozzám tesz és kisegít a bajban. Nem szerettem volna ezeken a hosszú hétvégéken, amikor kijárási tilalom van futás nélkül maradni, és szerettem volna ezekből a napokból is kihozni a legtöbbet.”

Calbert Anita szintén kolléganő. A Spartan futóversenyek többszörös női győztese, lételeme a futás. Emellett most már karanténfutó. Amikor nem tud az utcán futni, akkor lakásának udvarában rója a köröket. Anita is teljesítette karanténban a félmaratoni, 21 kilométeres távot.

„Nekem szerencsém van. Nem olyan régen költöztem ide, ebbe a lakóépületbe, és itt egy elég nagy udvar áll a rendelkezésemre, körülbelül 450 méteres kört tudok tenni. Minden nap megoldom a futást. Emellett még a szobámban is szoktam edzeni, saját testsúlyos edzéseket végzek. Nem érzem a hiányát az edzéseknek.”

Fabó Ildikó a szabadkai Futóiskola edzője. Miért próbálta ki a karanténfutást? Nem szeretett volna tétlenkedni a kijárási tilalom alatti hétvégén sem.

„A múlt heti hosszú bezártság miatt egyszerűen szükségen volt a mozgásra és úgy gondoltam kipróbálom ezt az udvart itt, ahol lakom. Nekem tetszett végül is átmozgatott teljesen. Kicsit kombináltam gyakorlatokkal, tehát nem csak futás volt, de úgy néztem, hogy legalább egy óra hosszát fussak valahogy.”

A karanténfutás előnye tehát, hogy helyben van, de elsősorban biztonságos. Lehet szurkolótáborunk is, ha ott a családunk. Nem sértünk meg semmilyen szabályt sem, és hódolhatunk kedvenc sportunknak, ebben az esetben a futásnak.

 

karanténfutás
félmaraton
Calbert Anita
Remete Hajnalka
Fabó Ildikó

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.