Ugrás a tartalomra

A maratonhajtással fejeződött az idei szerbiai fogathajtó bajnokság

2017.10.22
16:23
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Megvédte tavalyi bajnoki titulusát Keresztes Teréz, Szerbia fogathajtó bajnoka.

Véget ért az idei szerbiai fogathajtó bajnokság a hétvégén megtartott ötödik fordulóval. A küzdelmeket a Kelebiai Ménes versenypályáján tartották meg. A tegnapi díjhajtásban Keresztes Teréz, a házigazda Favory Ménes versenyzője győzött, míg akadályhajtásban Bunford Olivér, a szabadkai Bunford Ménes lovasa lett az első. Ma a maratonhajtás volt műsoron, ezt követően kihirdették a 2017-es szezon szerbiai fogathajtó bajnokát.     

A maratonhajtás a fogathajtó verseny legnehezebb versenyszáma. Külön szabályai vannak. Így például az első hat kilométeres terepi, erdei szakaszt nem teljesítheti 27 perc alatt, de 30 perc felett sem. Mikor célba ér, a lovait állatorvos ellenőrzi, a pulzus számát és általános állapotát, és ő dönti el, hogy tovább engedi-e a hat akadályból álló akadályverseny-szakaszra.

Öt fogat indult el a vasárnapi versenyen, 15 perces időközönként startolt egy-egy versenyző. A terepi szakasz csak a bemelegítés, hogy a verseny hivatalos állatorvosa megállapítsa, megfelelő erőnlétben és állapotban vannak-e a lovak a második szakasz, azaz az akadályok leküzdésére.

Stanko Božinović, állatorvos: „Megmérem a pulzusát, ellenőrzöm a légzését, de lényegében a lovak általános állapotát vizsgálom. Azt, hogy kibírják-e a lovak a második szakaszt, ami drasztikusan nehezebb az első résztől.”

A második szakasz is a központi versenypályáról indult, majd a hat, labirintusra emlékeztető akadályt kellett a fogathajtóknak és lovaiknak leküzdeniük. A kapukban a gyorsaság és az ügyesség számított, egy-egy kapu között azonban pihentetni kellett a lovakat, így itt is időkorlát volt megszabva, a versenyző nem érhetett célba 31 percnél korábban vagy 34 percnél később.

Berényi Ákos, versenyző, Favory Ménes, Kelebia: „Nagyon nagy a sebesség és a lovak nehezebben irányíthatóak, ők ilyenkor kapnak még egy kis pluszt, még jobban mennének és a kanyarok, a szűkebb fordulók okoznak nehézségeket. Megvizsgálják, hogy a lovaknak egy hónapra visszamenőleg volt-e valami sérülés, kezelésük vagy kaptak-e valami teljesítményfokozó szereket.”

Maratonhajtásban harmadik lett Bunford Olivér, a szabadkai Bunford Ménes képviseletében, második Keresztes Teréz, a győztes pedig Berényi Ákos, mindketten a házigazda kelebiai Favory Ménes színeiben.

A két nap összesített eredményei alapján a szerbiai fogathajtó bajnokság ötödik fordulójának győztese Keresztes Teréz. Mivel ez volt a záróforduló, 2017-es bajnokot is avattak. Az előző négy fordulót is sorozatban megnyerő, a mezőny egyetlen hölgyversenyzője megvédte tavalyi bajnoki titulusát és így idén is Keresztes Teréz Szerbia fogathajtó bajnoka.

Keresztes Teréz, versenyző, Favory Ménes, Kelebia: 
- Lehet még ezt fokozni?
- Persze, hogy lehet, nemzetközi szinten is lehet, meg ezt mindig nehezebb megvédeni, mint megnyerni, s egyszer megvédtük. A lovak elkeltek, jövőre új zene van, új fogat, ami nem a csúcsról indul, hanem építeni kell.

A hétvégi kelebiai küzdelmekkel befejeződött az idei fogathajtó versenyszezon.

maratonhajtás
Kelebiai Ménes
fogathajtó bajnokság

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.