Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megalakul a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány

2019-07-30
16:45
2019-07-30
18:07
Forrás
Pannon RTV
Székhelye Magyarkanizsán lesz. A birkózóakadémia létrehozására és a szükséges felszerelés beszerzésére 937 millió forintot biztosított a magyar kormány.

A Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány három társalapítója Magyarkanizsa önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és a budapesti székhelyű Kozma István Magyar Birkózó Akadémia lesz, igazgatója pedig előreláthatólag Bálint Zoltán - jelentette be mai sajtótájékoztatóján Pásztor István. Az akadémia mintegy 15 hónap múlva jön létre Magyarkanizsán - tette hozzá a VMSZ elnöke.

A magyar kormány a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia részére a magyarkanizsai Birkózóakadémia létrehozásának érdekében 937 millió forintot biztosított a komplexum felépítésére, valamint eszközbeszerzésre. Az akadémia folyamatos működtetésére is éves szinten biztosít pénzt a magyar kormány.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ez egy olyan létesítmény, egy olyan épület, amelynek a négyzetméterben kifejezett nagysága durván 2720 négyzetméter, ebben lesz egy 800 négyzetméteres birkózócsarnok, lesznek kísérőtartalmak, illetve lesz egy olyan kollégiumi tartalom, amely lehetővé teszi, hogy 49 személy tudjon folyamatosan az épületben tartózkodni. Ezek olyan birkózók, akik Kanizsán edzenek majd az akadémián, és reményeink szerint Kanizsán illetve Zentán járnak majd középiskolába.” 

A VMSZ elnöke elmondta, az akadémia létrehozásával egy rendszert szeretnének felépíteni, amelynek központja Magyarkanizsán lenne. Ebbe a rendszerbe a szabadkai, a moholi, a zentai, a bácskertesi, a zombori, a nagybecskereki és a felsőhegyi birkózók is bekapcsolódnának. A cél a tehetségek felfedezése és segítése, amelyhez tapasztalt edzőkkel, illetve ösztöndíjjal is hozzájárulnak.

Hosszú évtizedes múltra tekint vissza a birkózósport Magyarkanizsán, az akadémia létrehozása pedig stratégiai szempontból is fontos az önkormányzat számára - mondta Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere: „Egy olyan infrastruktúráról, egy olyan objektumról beszélünk, amely egyébként a sport és rekreációs központunkon belül kap majd helyet, szó szerint Magyarkanizsa településen. Természetesen ez az objektum részét képezi majd annak a sport és oktatási és ifjúsági kínálatnak és programnak, amit hosszútávon Magyarkanizsa község önkormányzata mindenképpen szeretne meghonosítani.”

A birkózóakadémia a magyarkanizsai Községi Képviselő-testület, valamint az MNT következő ülésén is kiemelt szerepet kap. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „A sportos életmód nem csak azért fontos közösségünk számára, mert életminőséget javító, életvezetési és problémamegoldó képességeket fejleszt, hanem mert hozzájárul a közösségi és családi kapcsolatok erősítéséhez, mindenek előtt pedig növeli közösségünk erejét, és sportosan szólva állóképességét is.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, nem csak a magyarországi birkózókkal, de a Szerbiai Birkózószövetséggel is kapcsolatban voltak a tervek megalkotásakor. Hasonló rendszerben gondolkodnak a jégkorong tekintetében is Szabadkán, a vízilabda és az úszás szempontjából Zentán, a kézilabda vonatkozásában Adán, és az evezés kapcsán Palicson.

Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány
Magyarkanizsa
Bálint Zoltán
Pásztor István
VMSZ

Most

22:04, Frissítve: 22:09

Trump és Biden televíziós csatái

Dübörög az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban. Donald Trump republikánus párti jelölt, a jelenlegi elnök és Joe Biden, a demokraták jelöltje szállt ringbe a Fehér Házért.

Népszerű