Ugrás a tartalomra

Nemzetközi asztalitenisz-tornát tartottak a mozgássérülteknek Magyarkanizsán

2018.04.22
15:14
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Kilenc ország 51 mozgássérült asztaliteniszezője vett részt a hétvégén Magyarkanizsán megtartott első nemzetközi tornán.

Az újvidéki Tvrđava 021 mozgássérültek asztalitenisz klubja szervezte tornán a Gyógyfürgő sportcsarnokában két kategóriában 16 asztalon folyt a küzdelem.

A tornán külön csoportban versenyeztek a kerekesszékes és külön csoportban a talpon játszó, de mozgáskorlátozott asztaliteniszezők. Pénteken az egyéni, szombaton pedig a csapatversenyt tartották meg. Major Endre szegedi kerekesszékes asztaliteniszező a magyar válogatottal ott volt a pekingi paralimpián is. „Ami problémát jelent, hogy kerekesszékes ellenfelek nincsenek Szegeden, és mi azért másképp ütjük a labdát, sokkal technikásabbak vagyunk, viszont nem tudunk olyan nagyokat ütni. Rengeteg újfajta ütésünk van, ahogy ülünk a székben, amit nekünk kellett kifejleszteni, és nagyon hasznos, hogy átjöhettem és kerekesszékesekkel játszhatok.”

Mivel Magyarkanizsa ideális feltételeket biztosított az első nemzetközi torna megrendezésére, a szervező évente legalább öt sporteseményt hoz a Tisza-parti városba, akár klubok, akár válogatottak szintjén, és a mostanihoz hasonló tornák mellett edzőtáborokat is szervez majd. Ilija Đurašinović, főszervező: „A klubot éppen azért hoztam létre, hogy a fiatalabb fogyatékkal élők is játéklehetőséghez jussanak. Klubunk 23 tagja közül több mint tizenöten 15-től 20 éves korúak.”

A Gyógyfürdőnek komolyan felkészült, hogy a speciális körülményeket igénylő sportolók elszállásolását és étkeztetését megoldja és a torna is gond nélkül folyjon. Kiss Zsolt, sportmenedzser, Gyógyfürdő Rehabilitációs Szakkórház, Magyarkanizsa: „Természetesen bekapcsoltuk az elhelyezésükbe a két hotelt, amely kapcsolódik hozzánk, tehát mondhatjuk, hogy ez egy győztes projekt, próbálunk mindenkinek megfelelni, egy kicsit itt, egy kicsit ott. Az étkezés 90 százaléka a Gyógyfürdőben van, hiszen mi vagyunk a társszervezők a program lebonyolításában.”

Az első magyarkanizsai nemzetközi tornán mindkét egyéni kategóriában lengyel siker született, a kerekesszékesek csapatversenyét Szerbia nyerte, a talpon játszóknál pedig Lengyelország bizonyult a legjobbnak.

nemzetközi torna
mozgássérültek
asztalitenisz
Magyarkanizsa

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.