Ugrás a tartalomra

Novak készül az Australian Openre, de az ügy még nem zárult le

2022.01.11
14:10
2022.01.11
16:32
Forrás
Pannon RTV
Még mindig nem zárult le Novak Đoković ügye Ausztráliában. A szerb teniszező ugyan visszakapta korábban érvénytelennek nyilvánított vízumát, és hétfő óta már részt vesz az edzéseken, de még mindig kiutasíthatják az országból.

Ezzel kapcsolatban még nem hozott döntést Alex Hawke ausztrál bevándorlásügyi miniszter.

A sorsolás csütörtökön lesz, itteni idő szerint 9 óra körül, a torna pedig január 17-én, hétfőn kezdődik.

Bár a melbourne-i bíróság Đoković javára döntött, és a szerb teniszező Ausztráliában maradhatott, az ausztrál kormány még közbeszólhat, még mindig nem biztos, hogy részt vehet az Australian Openen. 

Továbbra sem biztos, hogy a szerb teniszező részt vehet az Australian Openen, vagyis még visszavonhatják a vízumát és kitoloncolhatják az országból. A sajtó napok óta erről az ügyről cikkezik. Felmerült már, hogy Đoković többször ellentmondásba keveredett, vagy hamis adatokat közölhetett. Papírjaiban például az szerepel, hogy Ausztráliába érkezése előtti 14 napon nem járt harmadik országban, miközben egyesek tudni vélik, hogy Spanyolországban is járt és ezt követően utazott Melbourne-be. De gyanús a december 16-i, pozitív teszteredménye is, amelyre hivatkozva mentességet kért és kapott az oltási kötelezettség alól. Az ügy már rég nem sportdiplomáciai kérdés, hanem politikai. Ana Brnabić szerb miniszterelnök kedden telefon egyeztetett Scott Morrison ausztrál kormányfővel. Szakértők szerint egyébként maga az ATP-torna, tehát az Australian Open is hibázott, mert garantálnia kellene a versenyzőiért, akiket meghív, és nem szabadna megengednie, hogy meghurcoljanak egy élsportolót.

Blažo Nedić, angolszász bevándorlásügyi szakértő, ügyvéd: „Tudomásom szerint ez az eset példa nélküli. Ilyen magatartás eddig még nem volt tapasztalható egy élsportolóval szemben, de egyetlen ilyen rangos verseny résztvevőjével szemben sem. Az Australian Open valóban az egyike a négy legnagyobb tenisztornának, amelyet minden évben megtartanak egy országban. Léteznek eljárások, hogy az ilyen tornák résztvevőinek megkönnyítsék a formális-jogi ügyeket, mint amilyen a bevándorlás, tartózkodás bejelentése stb.”

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter saját hatáskörben még dönthet úgy, hogy visszavonja Đoković vízumát, de nem valószínű, hogy kedden döntés születik a teniszező ügyében. Jakša Peković ügyvéd egyébként arra számít, hogy pozitív és politikailag is okos döntést hoz az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, aki felülbírálhatja az ítélőszék döntését, ami újabb pereskedéshez vezethet: Ha negatív döntés születik, akkor bírósági eljárás indul majd az ausztrál állam ellen.”

A negatív döntés több szempontból is káros lenne Ausztráliának – teszi hozzá a jogász. Keserű szájízzel gondolnának ezután a világon mindenhol az országra és az ausztrál nyílt teniszbajnokságra is.

Novak Đoković
tenisz
Australian Open

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.