Ugrás a tartalomra

Országos céllövő búvárverseny Szabadkán

2020.02.22
18:51
2020.02.22
19:49
Forrás
Pannon RTV
Országos céllövő búvárversenyt és vajdasági nyílt bajnokságot tartottak ma Szabadkán. A sétaerdei medencében több mint 30 versenyző és 12 klub mérte össze ügyességét.

A sportág még csak bontogatja szárnyait, habár Vajdaságban nagy hagyományai vannak a búvárkodásnak, a vízalatti céllövészettel még csak néhány éve kezdtek foglalkozni. A mai tornára Magyarországról és a boszniai Szerb Köztársaságból is érkeztek résztvevők.

Bagó Marcell első alkalommal vett részt céllövészeti bajnokságon a víz alatt. A budapesti nOxigén Apnea Club versenyzője a fiatal sportág menetét ábrázolta, a verseny már a vízben kezdődik, a búvár teljes felszerelésben, uszonnyal, szigonnyal úszik a lövőzónához: A jelzés után a víz alatt elúszunk a lövési zónához, ott felkészítjük a fegyvert, élesre töltjük. Víz alatt van egy súly, amiben meg tudunk kapaszkodni, ott lehet becélozni a céltáblát a fegyverrel.

A fegyvert csak a víz alatt szabad élesíteni - magyarázta: Ennek a részei a szigony, van egy damil, ami arra kell, hogy amikor kilőjük a szigonyt, ne hagyjuk el. Fel kell húzni a vájatokba, az elsőbe, másodikba vagy a harmadikban.

Sisa Ágota már a kezdetek óta a szabadkai Vízalatti Sportok Klubjának tagja. A fiatal feltörekvő reménység elmondta, a céllövészetben különleges uszonyra van szükség: Ez most egy hosszabb fajta, kemény gumiból áll és műanyag vége van, ha úszunk, elég nyomatékot ad, hogy messzire jussunk vele.

A vízalatti pontossági céllövészettel 3 éve foglalkoznak Szabadkán, 2018-ban rendezték az első versenyt. Idén jelentkeztek eddig a legtöbben a versenyre, 34-en 12 klubból, az itthoniak mellett egy-egy csapat Magyarországról és a boszniai Szerb Köztársaságból - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Milan Pavković, főszervező. A szabadkai Spartacus búvároktatója és a Vízalatti Sportok Klubjának elnöke kiemelte, a versenyzők közül 8-an nők. Ez a szám szintén növekedést jelent – mondta: Vannak embereink, akik tudnak célba lőni, van, aki már tudja, hogyan kell, állítsuk fel nekik a pályát, magyarázzuk el a szabályokat, és így indult el. Az első évben 24, a másodikban 30, idén pedig 34 versenyzőnk van, tehát lassan bővülünk, több a résztvevő, egyre több lány próbálja ki és versenyez.

A vízalatti precíziós céllövészetet mintegy 5 éve ismerték el hivatalosan, mint sportágat, és azóta lehet versenyeket is rendezni. Az első világversenyt idén tartják Franciaországban.

sport
búvárkodás
apnea
céllövés
Szabadka

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.