Ugrás a tartalomra

Országos távlovagló versenyt szerveztek Kishegyesen

2017.11.18
17:46
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Az országos távlovagló verseny második állomását tartották ma Kishegyesen az Endukas Lovasklub szervezésében. Összesen huszonhét lovas vett részt a sporteseményen.

A verseny előtt fontos, hogy bemelegítsenek a lovasok. A természetben, ismeretlen terepen húsz, valamint negyven kilométeres távon mérettetnek meg. Hosszú felkészülési folyamat előz meg egy-egy versenyt, fokozatosan kell felkészíteni a lovakat. Gál Lídia, Endukas Lovasklub, Kishegyes: „Nekem az a legszebb benne, hogy együtt tudunk működni, illetve az, hogy a természetben összhangban tudunk menni a lovammal, nehézségnek mondanám azt, hogy több ló van, fontos, hogy figyeljünk egymásra és természetesen a lovak és a lovasok épsége a legfontosabb.”

Nyugodt, lassú rajttal kezdődött a verseny. A gyorsaság mellett a lovak pulzusát is mérik, amely nem haladhatja meg a 64-et. A taktika, a ló és a lovas összhangja, kondíciója nagy szerepet játszik ebben a műfajban. Huzsvár Kálmán, lovas, Horgos: „Végigfutunk egy távot, végiggyalogolunk, vágtatunk, és utána ellenőrzés van, a lónak a pulzusszámát mérik, az nem szabad, hogy a megadott érték felett legyen, mert akkor diszkvalifikálnak bennünket, és akkor nem csináltunk semmit. Tehát a lóra odafigyelünk, terepen zajlik az egész, és ez egy nagyon jó szórakozás.”

A kishegyesi távlovagló verseny a szerbiai országos verseny második állomása. Cékus Lenke, szervező, Endukas Lovasklub, Kishegyes: „Kishegyesen ez az első távlovagló verseny, két szakaszunk lesz, van egy húsz kilométeres, illetve egy negyven kilométeres. A húsz kilométeres szakaszon tapasztalatlan versenyzők vesznek részt, kilencven százalékuk először vesz részt ilyen versenyen, ők főleg gyerekek, a negyven kilométeres szakaszon már profi sportolóink vannak, akik már több éve űzik ezt a sportot.”

A verseny szabályai szerint lóháton kell a célba érkezni. A lovakat ekkor megszabadítják a terheléstől, hűtik és nyugtatják. A pulzusszám ellenőrzés után mondható ki, hogy ki a nyertes. A húsz kilométeres szakaszon első az adai Gyarmat István, második a horgosi Huzsvár Kálmán, harmadik a kavillói Lajkó Flórián lett. A negyven kilométeres szakaszon a Bajina Bašta-i Stefan Zarić futott be elsőként, a második helyet a kishegyesi Cékus Árpád, a harmadikat pedig a pirosi Branković Borislav szerezte meg.

országos távlovagló verseny
Kishegyes

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.