Ugrás a tartalomra

A sakk Palicson is összeköt

2019.10.12
14:39
2019.11.08
14:53
Forrás
Pannon RTV
Ma tartották a Sakktivity nevű vetélkedőt Palicson a Miroslav Antić Általános Iskolában.

Rózsa Zsombor vajdasági sakkoktató ötlete alapján elképzelt sakkos akadályverseny a Világsakkfesztivál része. Palicson 7 vajdasági, valamint egy szigetvári csapat mérte össze tudását.

Ügyesen teljesített Fábián Flórián, a Kelebiai csapat tagja a világjáró huszárok nevű játékban, ahol a sakkjáték lólépései nyomán kellett minél több ország zászlaját begyűjteni. A 64-ből Flórián 13-at gyűjtött össze. „Szerintem nagyon jól sikerült, megpróbáltam minél több országnak a zászlaját megszerezni. Úgy látom, hogy elég jól teljesítettem a többi csapathoz képest” - értékelte eredményét a kelebiai csapat versenyzője.

Minden csapatot egy sztárvendég vezetett, buzdított. A sztárkapitányok szerepét a szervezők nagyon fontosnak tartják, mert a gyerekek testközelből láthatják a hírességeket. Kocsis Tibor magyarországi énekes a palicsi csapat kapitánya volt: „Inkább szurkoló vagyok, mint fővezér. Tudok ugyan sakkozni, alapszinten, de az a szerencse, hogy most itt a sakktudásra csak minimálisan van szükség, inkább azt gondolom, hogy a mai napon az ügyességé lesz a fő szerep. Remélem, hogy sikerre viszem a csapatot.”

A Sakktivity a világ első sakkos akadályversenye. A vetélkedőn a gyerekek könnyen elsajátíthatták a sakk szabályait - mondta el Rózsa Zsombor, a vetélkedő szervezője: „Vannak olyan játékok, amelyek úgymond klasszikus aktivity-játékok lettek, mert már az elmúlt öt évben mindig jelen vannak. Ilyen a négy sakk között például, ahol a kiütőcskéhez hasonló szabályokat ötvöztünk a sakklépés szabályaival. Népszerű a sakktolvajok nevű játék is, amelyet idén megújítottunk. A szivárványon túl nevű játékban viszont az Óz a csodák csodája nevű mesébe öltöztetjük bele a sakkos történetet.”

A palicsiaknak nem sikerült a címvédés, idén a szabadkai csapat lett a legjobb, Dudás Norbert színjátszó vezetésével. A verseny után Kocsis Tibor énekelt a fiataloknak.

Sakktivity
Miroslav Antić Általános Iskola

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.