Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Farkas Andor

Siflis Gézára emlékeztek a magyarországi Kelebián

2018-10-29
17:07
2018-10-29
20:13
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai származású kalandos életű, egykori sikeres labdarúgó emlékére konferenciát majd egy rövid, barátságos labdarúgó-tornát is rendeztek.

Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője tartott egy rövid összefoglalót Siflis Géza budapesti életéről a konferencián. Az egykori délvidéki labdarúgó tagja volt annak az FTC keretnek, amely első dél-amerikai turnéján a kétszeres olimpiai-, majd később világbajnok Uruguay-t is legyőzte 3:2-re.

Az egykori labdarúgó unokatestvérének leszármazottja Siflis Zoltán filmrendező, aki elmesélt néhány fejezetet a családi legendáriumból a néhai Géza bácsiról. „Meg kell mondani, alapvetően fiatal korban halt meg, de sokkal fontosabb talán most az, hogy itt szomszédságban Szabadkától, egy lelkes csapatnak köszönve, éppen az ő emlékére, elindul egy két ország közötti sport- és labdarúgó-kapcsolat, és talán így valamilyen értelmet kap az az értelmetlen halál, ami pont 70 éve történt, azaz akkor halt meg Siflis Géza.”

A 20. század elején Siflis Szabadkán kezdte futballista karrierjét, ahonnan Budapestre, majd a magyarországi Kelebiára került. Délvidéki magyar mivolta miatt állandó célpontja volt az egykori Államvédelmi Hivatalnak, vagyis az ÁVH-nak. Az Andrássy út 60-as szám alatti pincebörtönben szerzett sérüléseibe később belehalt Kelebián - mondta el a konferencián Kovács Marcell, a helyi sportegyesület vezetője. A témában több mint két évtizedes kutatását összegezte előadásában.

Kovács Marcell, szervező, Siflis Géza Emléktorna: „Életének második szakasza Budapesten történt, a Ferencvárosban. Adott volt, hogy a Ferencvárost hívjuk. A harmadik rész Kelebián volt, a tragikus végkifejlet és nyilván itt a kelebiai Levente Egyesület csapata lesz a harmadik csapat.”

A konferencia után az I. Siflis Géza Kupa küzdelmei zajlottak a fair play szellemében. Siflis Géza életének három szakaszát jelképezve Délvidékről a Nyers István Akadémia, a budapesti Ferencváros valamint a kelebiai Levente sportegyesületek U19-es csapatai vettek részt a tornán.

Siflis Zoltán
Siflis Géza
Kelebia

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.