Ugrás a tartalomra

Sikerrel vette a Dakar-rali kilencedik szakaszát is Saghmeister Gábor

2022.01.11
16:07
2022.01.11
21:56
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai motoros kamionforgalomba került, így lassabb tempóban, a 119. helyen hozta be a KTM-jét. Gyenes Emánuelnek pedig komoly gondjai akadtak a járművével, de végül ő is célba ért kedden.

A kilencedik mért szakaszt Wadi ad Dawasir körül hajtották a versenyzők, a mért része 287 kilométert tett ki. A pálya gyors volt, néhány kilométernyi dűnével. A romániai Gyenes Emánuelnek a rajtot követő ötödik kilométeren elromlott a hátsó üzemanyagtartályban a benzinpumpája, ami komoly kihívás elé állította a szatmárnémeti versenyzőt.

„Láttam egy arab nézőt, és oda akartam menni hozzá, hogy segítsen, hogy fogja a motort, és így tudjam beleölteni a palackba a benzint a hátsó tankból. A csávó pedig elkezdett szaladni, de úgy, hogy szerintem még motorral sem értem volna utol, úgyhogy hagytam is. De papucsban volt a srác és a köveken úgy elkezdett szaladni, mintha nem tudom én mit akartam volna neki csinálni.”

Szerencséjére elegendő volt az első tartályban lévő üzemanyag a következő tankolási helyig, így tudta folytatni a versenyt és végül a 43. helyen ért célba. Saghmeister Gábornak a mai szakaszon nem voltak gondjai, azon kívül, hogy utolérték az autók és a kamionok, ami miatt vissza kellett vennie a gázt.

„Mondhatom azt, hogy a helyezésen látszik, hogy óvatosan motoroztam. Lehetne még nagyobb tempót is alkalmazni, csak kimerítőbb és sokkal rizikósabb. Próbáltam én itt az elején csinálni jobb eredményeket, de sajnos nagyon sok rizikóval jár, mert köves a pálya és nem szeretném, ha helikopterrel szállítanának el.”

A motorosok versenyét a kilencedik szakaszon a chilei Jose Ignacio Cornejo Florimo nyerte meg a Hondával, akinek ez a második szakaszgyőzelme a 44. Dakaron. Összetettben az osztrák Matthias Walkner átvette a vezetést Sam Sunderlandtől. Az autósak mezőnyében a Toyotát vezető dél-afrikai Giniel de Villeirs nyert, összesítettben pedig csapattársa, Nasser Al-Attiah még mindig uralja a mezőnyt. A mezőny holnap Bisha felé veszi az irányt, ahol a 10. és a 11. szakaszt bonyolítják le.

Dakar-rali
Saghmeister Gábor
motorverseny
Gyenes Emánuel

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.